Kifizetik a 13 milliárd dolláros bankbírságot

2013.11.19. 23:37

A JPMorgan 13 milliárd dolláros kárrendezést fizet ki azért, hogy megszüntessék az ellene folyó polgári peres eljárásokat, amelyeket a 2008-as pénzügyi válságot megelőző derivatív ügyletei miatt indítottak - jelentette be kedden hivatalosan a legnagyobb vagyonnal rendelkező amerikai bank és az amerikai igazságügyi minisztérium

A JPMorgan és az igazságügyi tárca egy hónappal ezelőtt kötött előzetes egyezséget a bedőlt kockázatos jelzálog-alapú ügyletekről. A megállapodást a minisztérium a legnagyobb kárrendezésnek minősítette, amelyet az Egyesült Államokban valaha is megkötöttek.

A bank a kárrendezés ellenére nem mentesül az esetleges büntetőjogi felelősségre vonás alól, és az ellene egyéb ügyekben folytatott vizsgálatok sem állnak le. A bank felhívta rá a figyelmet, hogy a kormányzat nem találta nyomát bűncselekménynek.

A megegyezést a JPM vezérigazgatója, Jamie Dimon kezdeményezte Eric Holder igazságügyi miniszternél, miután kiderült, a tárca egy sajtóértekezleten kívánja bejelenteni, hogy problémás ügyletek miatt több eljárás indul a bank ellen. A JPM és leányvállalatai kockázatos jelzálog-papírokat hozott forgalomba, amelyek nagyban hozzájárultak a 2008-as pénzügyi válság kialakulásához.

A megállapodás részeként a bank elismerte, hogy súlyosan félrevezette a befektetőket, és megígérte, hogy együttműködik a hatóságokkal. Az alku végrehajtását független megfigyelő fogja ellenőrizni. A JPM csak az egyike annak a 18 pénzintézetnek, amelyek ellen a Szövetségi Lakásfinanszírozási Ügynökség (FHFA) 2011-ben pert indított, és a bankkal most megkötött alku az igazságügyi minisztérium szerint több más megegyezés példájául is szolgálhat.

A JPM 9 milliárd dollár büntetés fizet, illetve 4 milliárd kárpótlást folyósít az érintett ingatlantulajdonosoknak. A megállapodás nem ártott a bank részvényeinek.