Egyre kevesebben szívnak legális cigit

2013.11.20. 06:16

Folytatódott a cigarettafogyasztás esése a vámhatóság kilenchavi adatai alapján - derül ki a Napi Gazdaságból.

A lap azt írja: szeptemberig 7617,3 millió szál cigaretta került szabad forgalomba, ez az előző év azonos időszakának mindössze 76 százaléka.

A cikk szerint folyamatos az emelkedés a szivarkánál, közel 30 százalékos a tavalyi első kilenc hónaphoz képest, 2011-hez viszonyítva pedig majdnem háromszoros. A fogyasztási dohány forgalma 2011 és 2012 között csaknem 30 százalékkal nőtt, itt év végére nagyjából a tavalyi eredmény várható.

Korábban már írtunk róla, hogy nőtt a cigi feketekereskedelme. Közel 8 százalékos a cigaretta illegális forgalma, egyes nagyvárosokban drasztikus növekedést mértek, a fővárosban és Nyugat-Magyarországon is élénkülő illegális kereskedelemmel kell számolni, áll a  GfK Hungária dohányiparági szereplők megbízásából készített, május-június hónapokban elvégzett kutatásában. Arról is beszámoltunk már, hol és hogyan működik a feketepiac.

Mindeközben az egyik legnagyobb dohánymulti, a pécsi BAT 180 munkatárástól válik meg. A cég a leépítéseket a piaci folyamatok változásával, az eladások csökkenésével és a kereskedelmi struktúra átalakulásával magyarázta. Mindez összefügg a trafiktörvénnyel.