A gazdagok járnak jól a rezsicsökkentéssel

2013.11.21. 10:17

A rezsicsökkentés a társadalom felső tizedében csökkentette a kiadásokat, az alsó jövedelemkategóriákban nőttek a megélhetés költségei - olvasható a GKI elemzésében.

A GKI szerint a KSH árindexei és kiskereskedelmi forgalmi adataiból kiderül, hogy a kormányzati intézkedések egyik oldalról csökkentették a háztartások költéseit (energiaköltségek egy része, kommunális szolgáltatások), más oldalról viszont erőteljesen növelték azokat (e-útdíj tovagyűrűző hatása, tranzakciós adók miatt megdrágult pénzügyi szolgáltatások, drágább telefon és tv-szolgáltatás, cigaretta és alkohol).

A rezsicsökkentés közel harmada a lakosság 10 százalékánál landolt a GKI szerint, az emelkedő árú élelmiszerek, gyógyszerek és élvezeti cikkek miatti többletkiadás viszont a kevésbé tehetős rétegeket – a lakosság 80 százalékát – sújtja jobban. A magasabb jövedelmű és emiatt magasabb rezsit (nagyobb ingatlan, több berendezés, nagyobb vízfogyasztás, több hulladék) fizető rétegek élvezik a rezsiharc gyümölcseit, míg a túlnyomó többség számára a végeredmény negatív.

Összességében az év első tíz hónapjában a lakosság a GKI számításai szerint az infláció miatt 283 milliárd forinttal többet költött, mint tavaly; ezen belül a háztartási energiára 107, kommunális szolgáltatásokra 33 milliárd forinttal kisebb összeget adta ki. Szintén kevesebbet kellett fizetni a ruházkodási és a tartós javakra (tv, telefon, használt gépkocsi stb.), valamint az üzemanyagokra; előbbi 20, utóbbi 17 milliárdos megtakarítás a lakosságnak.

Élelmiszerre 114 milliárd forinttal, közösségi közlekedésre 43 milliárd forinttal, oktatásra pedig 11 milliárd forinttal többet kellett kiadni. Szeszesitalokra és dohánytermékekre 142,5 milliárddal, pénzügyi szolgáltatásokra 130 milliárddal, hírközlésre pedig 16 milliárddal kellett többet fizetni, ez utóbbiakat egyértelműen az adóemelések miatt.

A GKI rövid elemzésében felhívja a figyelmet, hogy ezek nagyobb többletkiadások, mint amit a rezsivel megspórolnak a vagyonosabbak. Ráadásul még csak most kezd begyűrűzni az árakba az e-útdíj (a termékek széles körében) és a biztosítási adó (a kötelező gépjármű felelősség biztosítás árában).