Auguszta
-4 °C
2 °C

Gumigyárat épít japánokkal a Mol

2013.11.21. 14:28

Magyarországi vegyes vállalat alapításáról és autógumikhoz használt gumialapanyag-gyártó üzem létesítéséről kötött megállapodást a Mol Nyrt. és a Japan Synthetic Rubber Corporation (JSR) - közölte a Mol csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján, írja az MTI. Külön jó hír ez a városnak azután, hogy a hét elején a Jabil bejelentette, hogy mintegy 700 dolgozójától kell megválnia. 

Először engedélyezzék

Az új vegyes vállalatban a JSR 51 százalékos, a Mol 49 százalékos tulajdoni részesedéssel rendelkezik majd. A Tiszaújvárosban felépülő, oldószeres eljárással készült sztirol butadién gumit (S-SBR) gyártó új üzem évi 60 ezer tonnás gyártókapacitással rendelkezik majd, az első itt gyártott alapanyagot várhatóan 2017-től árulják majd.

A beruházás tervezett költségvetése egyelőre nem publikus, és a vegyesvállalat bejegyzéséhez a megfelelő európai hatósági jóváhagyások szükségesek. Ezek teljesülése után alakul ki a vállalat pontos szerkezete, költségvetése és menedzsmentje.

A közleményben a befektetés előnyeként említik a magyarországi gumigyártók jelenléte mellett a nyugat-európai gumigyártók könnyű elérhetőségét, továbbá a kelet-közép-európai, oroszországi és törökországi piacok közelségét, ahol a gumigyártás növekedése várható.

Ráálltak a gumira 

„Olyan vegyületet fogunk létrehozni, amely az egyik legfontosabb alapanyaga az autóguminak. Ezt az anyagot úgy hívják, hogy butadién. Ez az egész nemzetgazdaság szempontjából jelentős” – mondta októberben Hernádi Zsolt Tiszaújvárosban, amikor a szintén az autógumihoz szükséges butadiént gyártó üzemet avatta.

Aki a Molt támadja, az a kormánnyal húz ujjat

A Mol leányvállalata, a TVK ugyanis jelenleg egy 130 ezer tonna éves kapacitású butadién üzem építését végzi szintén Tiszaújvárosban, amely várhatóan 2015-re készül el. Így a Mol csoport által biztosított alapanyag garantálja a vegyes vállalat számára a hosszú távú ellátásbiztonságot. A JSR-rel kötött megállapodás lehetőséget biztosít a Mol számára, hogy az S-SBR piacára belépve, petrolkémiai termékvonalát tovább diverzifikálja - emeli ki a közlemény.

Szuper gumi jöhet Tiszaújvárosból

A közlemény szerint az S-SBR szintetikus gumi különleges molekuláris szerkezetének köszönhetően világszerte a gazdaságos, kevesebb üzemanyag fogyasztást igénylő autógumik meghatározó alapanyaga. Az iparágban kiemelkedő tulajdonságú alapanyag tökéletesen megfelel az üzemanyag-hatékony, nedves felületen kiváló tapadással rendelkező gumik gyártásához.

A globálisan egyre szigorodó szén-dioxid kibocsátásra és üzemanyag fogyasztásra vonatkozó szabályozások kedvezően hatnak az S-SBR piacára. A gumik üzemanyag-hatékonyság alapján történő osztályozása jelenleg Japánban, Dél-Koreában és Európában terjedt el, de várhatóan egyre több országban bevezetik majd. Ennek alapján az S-SBR gumik iránti kereslet növekedése várható.