Hajógyár, vasút, gázvezeték eladó

2013.11.21. 17:03

Az olasz kormány magánkézbe adja legalább fél tucat állami vállalat kisebbségi tulajdonrészét. A csütörtökön bejelentett terv szerint a privatizációból a következő években összesen 12 milliárd euró (csaknem 3600 milliárd forint) folyik be az olasz államkasszába, írta a távirati iroda.

A pénz felét az államadósság csökkentésére költik, a másik feléből feltőkésítik az állami tulajdonban lévő Cassa Depositi e Prestiti (CDP) bankot, mondta Enrico Letta kormányfő. Az eladásra kínált tulajdonrészek között van az Eni olaj- és gázipari konszern 3 százaléka, amely önmagában egy nagyjából 2 milliárd eurós tétel. Értékesítik továbbá a Fincantieri hajógyár, az olasz államvasút egy leányvállalata, a Grandi Stazioni, továbbá a polgári légiirányítást végző Enav kisebbségi tulajdonrészét. Privatizálják a Trans Austria gázvezetékben meglévő állami tulajdonrészt és az exporthiteleket nyújtó Sace állami bankot is.

Letta miniszterelnök közölte, hogy hétfőn ismertetik a privatizálandó állami vállalatok újabb csoportját. Fabrizio Saccomani gazdasági miniszter pénteken mutatja be az olasz privatizációs tervet az EU brüsszeli illetékeseinek. Az olasz államadósság az év végére várhatóan eléri a hazai össztermék (GDP) 133 százalékát, ami rekord. 2012 végén a GDP 127 százaléka volt.