Valér
4 °C
8 °C

Ingyenes lesz a gázkészülék felülvizsgálata

2013.11.21. 15:53

A módosított földgáztörvény alapján kiadott miniszteri rendelet november 20-tól előírja azt, hogy a lakossági gázkészülékek kötelező műszaki biztonsági felülvizsgálatának költségét a gázszolgáltató viseli, és azt nem háríthatja át a fogyasztókra - mondta Szatmáry Kristóf, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Akinek 1981 előtti, vagy ismeretlen időpontban beszerelt a gázkészüléke, annak ez év végéig kell kérnie a felülvizsgálatot a gázszolgáltatójától. Ez utóbbi a felülvizsgálatot jövő év szeptember 30-ig végzi el.

A rezsidémon itt sem tobolhat tovább

Az NGM magához képest is meglepően terebélyes rezsicsökkentő szózattal adta tudtul mindezt. Próbálja meg például egy levegővel elmondani ezt: "a Kormány elkötelezett a magyar emberek terheinek csökkentése mellett, és megfizethető közszolgáltatásokat kíván biztosítani számukra, ennek megfelelően a jövőben a gázkészülékek kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálatának elvégzéséért a felhasználókat semmilyen költség nem terheli, annak díját teljes mértékben a szolgáltatónak (elosztói engedélyesnek) kell állnia."

Mindenki másnál a 10 évente kötelező gázmérőcserével együtt végzi el a szolgáltató a készülékek ingyenes felülvizsgálatát is - tette hozzá az államtitkár.

A vizsgálatról hivatalos jegyzőkönyv készül, ez alapján kell a tulajdonosnak elvégeztetnie a készülék javítását, illetve - szükség esetén - a cseréjét. E költségek azonban már a tulajdonost terhelik. Az államtitkár elmondta, hogy egy kormányhatározat alapján az év végéig kell a fejlesztési tárcának egy olyan alapot kell létrehoznia, amelyből a gázkészülékcserék támogathatók.

A kormány a közeljövőben kijelöl egy olyan szervezetet, amely a lakossági bejelentések alapján ellenőrzi a javítások, cserék szükségességét, illetve a hibák kijavíttatását is, írja az MTI.