Megy a vita a takarékok betéteiről

2013.11.21. 20:12

Az új takarékszövetkezeti törvény bizonyos feltételek mellett lehetőséget ad a betétek zárolására – az elmúlt napokban többször is beszélt erről nyilvánosan Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Csütörtökön 12 takarékszövetkezet levelet írt és küldött az MTI-nek, amelyben elhatárolódtak Dávid szavaitól.

A levélben azt írták: a VOSZ-főtitkár által vezetett médiakampány kárt okoz takarékszövetkezetek üzletmenetében, „miközben azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha a szövetkezeti hitelintézetek tagságának és betéteseinek nevében lépne fel”.

Dávid Ferenc az MTI megkeresésére közölte, hogy a VOSZ-nak több mint 70 takarékszövetkezet a tagja, és ő annak főtitkáraként, testületi felhatalmazás alapján végezte a munkáját. „Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségtől, amelynek elnöke Demján Sándor, aki egyben a VOSZ ügyvezető elnöke is, kaptam megbízást arra, hogy a takarékszövetkezeti rendszer átalakításával kapcsolatos kérdésekben a kommunikációs feladatokat elvégezzem” – tette hozzá.

A 12 takarék vezetőinek levele szerint – derül ki az MTI híréből – minden alapot nélkülöznek a betétek zárolásával és a kifizetések felfüggesztésével kapcsolatos állítások. Sőt, a 136 milliárdos állami tőkeemelésnek és a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapjának köszönhetően „a szövetkezeti hitelintézetekben elhelyezett betétek minden eddiginél nagyobb biztonságban vannak”.

A közleményben azt írták, hogy az említett ideiglenes intézkedések bevezetésére van ugyan lehetőség, de erre a közlemény szerint „kizárólag abban az esetben kerülhet sor, ha a szövetkezeti hitelintézet működéséből eredő problémák olyan szintet értek el, amelyek már veszélyeztetik az intézmény tőkemegfelelését és biztonságos működését – így közvetve az ügyfelek betéteit” – írja az MTI.