Matolcsy tovább fűrészelte a kamatot

2013.11.26. 14:03
Novemberben egymást követően negyedszerre hajtott végre unortodox, 0,2 százalékos kamatcsökkentést a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Az új alapkamat 3,2 százalék.

3,2 százalékra vitte le a kéthetes betéti kamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Ezzel egymást követően 16-odszor csökkentették a jegybanki alapkamatot, ismét új történelmi rekordmélységbe.

 

A döntés nem nevezhető meglepőnek, hiszen a jegybank többször utalt rá, hogy lesznek még kamatcsökkentések. Az alacsony infláció és a gyenge növekedés, valamint a nemzetközi piacokon tapasztalható pénzbőség miatt továbbra is jelentős mozgásteret éreznek erre.

A Budapest Alapkezelő szerint attól kell tartani, hogy jövőre erőre kap a tőkekivonás a kötvényalapból – ez ugyanis sérülékennyé teheti a magyar finanszírozást, különösen ilyen alacsony kamatok mellett. Az Equilor elemzői úgy vélik, jövő februártól már nem lesz ilyen kedvező a hazai inflációs helyzet, a fogyasztás is beindulhat, és a külső helyzet is romolhat, így akkor már mindenképpen beszűkül a jegybank mozgástere.