Sokkal tartozik magának az állam

2013.11.26. 07:38

Megugrott a költségvetési szervek lejárt tartozása egy hónap alatt, a szeptemberi 97,7 milliárd forintról októberre 120,9 milliárdra emelkedett, írta a Napi Gazdaság.

A Magyar Államkincstár adatai szerint a legnagyobb mértékű tartozás (17,4 milliárd forint) a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) volt. A Klik a tavaly decemberben és az idén januárban esedékes munkabérek és egyéb járandóságok, valamint a kapcsolódó közterhek megfizetéséhez előlegként kapott összegnek csak egy részét fizette vissza a központi költségvetésbe, ebből adódóan az állammal szemben 12,6 milliárd forintos tartozása keletkezett.

Ezenkívül októberben 1,2 milliárddal nőtt a tartozása a rehabilitációs hozzájárulási adóból, valamint 3,4 milliárddal növekedett az elmaradása a szállítóival szemben. A második legnagyobb tartozásnövekedés a Pécsi Tudományegyetemnél volt (1,5 milliárd forint), elsősorban a klinikai tömb Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében zajló felújítása miatt.

Idén januárban még csak 62,2 milliárd forint volt a költségvetési szervek összes lejárt tartozása, de miután az oktatás és egészségügy finanszírozása szinte teljes egészében átkerült az önkormányzatoktól az államhoz, az intézmények adóssága is a költségvetést terheli.