Alfréd
-3 °C
3 °C

Hogy érted azt, hogy rezsicsökkentés?

2013.11.28. 12:14

Külvilágtól elzárt pincékben, áram nélküli tanyákon, remetebarlangokban vagy kómában töltötte az elmúlt évet Magyarországon közel 80 ezer ember, legalábbis a Századvég felméréséből másra aligha következtethetünk. Ennyien vannak ugyanis, akinek még mindig teljesen idegenül cseng az a szó, hogy rezsicsökkentés.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. felméréséből kiderül, hiába mondta el a kormánypárt összes képviselője naponta tízszer, és szóltak erről a hírek, hiába írják már rá most a rezsiszámlákra és kell majd kiírni a lépcsőházakba is a csökkentésről szóló információkat, hiába a grandiózus reklámkampány: a rezsicsökkentésről még mindig csak a felnőtt lakosok 99 százaléka hallott.

A felmérés szerint egyébként a válaszadók háromnegyede egyetért a kormány intézkedéseivel, és csak minden ötödik lakos ellenzi azt, hogy 20 százalékkal kevesebbet kell fizetnie havonta. A Századvég a felmérés alapján arra a tudományos következtetésre jut, hogy az emberek örülnek a rezsicsökkentésnek, és a családok többsége (62 százalék) úgy érzi, anyagi helyzetén javított, hogy nem fizet már annyit a számlákért, mint korábban. Még a szegények pénzügyi helyzetén is javított, hangsúlyozzák a kutatók.

A Századvég kérdőíves közvélemény-kutatást november 22. és 26. között végezte 1000 fős mintán. Közleményükben megjegyzik, az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Ez mindenképpen jó hír, hiszen azt jelenti, lehet, hogy a 99 százalék csak mérési pontatlanság, és valójában a felnőtt lakosság 102 százaléka hallott már a rezsicsökkentésről.