Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Ki akar így bankkártyával fizetni?

2013.11.28. 08:10

A kiskereskedelemben visszaállhat a korábbi, jelenleginél alacsonyabb szintre a bankkártyás fizetés, ha a bankok többsége díjat számol fel a bankkártyás vásárlás után, miközben havi 150 ezer forintig díjmentes lesz a készpénzfelvétel - írja csütörtöki cikkében a Napi Gazdaság.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a magyar fogyasztó erősen árérzékeny, így valószínűleg fogékony lesz a többletkiadásra a bankkártyás fizetésnél is. A pénzforgalom és a készpénzes tranzakciók számának növekedésével középtávon arra lehet számítani, hogy mind több kereskedő adja majd vissza a POS terminált, megszabadulva a fenntartási költségtől - véli a főtitkár.

Arra a kérdésre, hogy ha a tranzakciós illetéket a kereskedőnek kellene fizetnie, átháríthatná-e a fogyasztóra, azt válaszolta: a kiskereskedelmi költségszerkezet olyan szerteágazó, hogy egy újabb kiadási tételt könnyedén el lehetne benne bújtatni más termék kárára. Vagyis a piac mindenképpen megtalálná a lehetőséget arra, hogy kiadását áthárítsa a fogyasztóra valamely más termék árán keresztül.