Matolcsy: Olli Rehn mondjon le!

2013.11.28. 15:04

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint a hitelminősítőknek meg kellene kezdeniük a tárgyalásokat Magyarország felminősítéséről. Matolcsy György egy csütörtöki budapesti konferencián lemondásra szólította fel Olli Rehn gazdasági EU-biztost.

"Felszólítom a négy nagy hitelminősítőt, kezdjék meg Magyarországgal a felminősítésről szóló tárgyalásokat" - mondta Matolcsy György a Napi.hu konferenciáján, ahol Olli Rehnt felszólította lemondásra, mert szerinte hibázott, az EU rossz gazdaságpolitikát folytatott.

Matolcsy magyar gazdasági szakértőknek is üzenet, felszólította Bod Péter Ákost, Chikán Attilát és Mellár Tamást, hogy kövessék Járai Zsigmondot, ismerjék el a magyar gazdaságpolitika helyességét és hogy tévedtek.

Ma már látható, hogy az EU megindult a japán úton- fogalmazott Matolcsy a Napi.hu cikke szerint. Ma az EU legkockázatosabb forgatókönyve, hogy megismétli a hosszas stagnálást. A deflációt sokkal nehezebb kezelni, mint az inflációt. Nem lenne szabad megismételni a japán deflációs évtizedet. Az ECB megelőzte az eurózóna összeomlását, ám monetáris eszközökkel nem lehet dinamikus növekedési pályára állni, fiskális eszközökre van szükség az Európai Unióban. Az uniónak van egy tartaléka, az infláció, az inflációs célt 2-4 százalékra kell felemelni, ennek nincs kockázata - vélekedett az MNB elnöke.

Matolcsy szerint új, a jegybankihoz hasonló inflációkövető fiskális politikára van szükség az EU-ban. Az EU vezetőinek 5 pontból álló csomagot javasol Matolcsy:

  • egy keynesi fordulat keretében célozzanak meg egy 25 százalékos beruházási rátát,
  • 2-4 százalékos inflációt kitűző inflációs fiskális célkövető rendszerre térjenek át, 
  • meg kell kettőzni a nemzeti költségvetéseket, a folyó költségvetési hiányoknak 3 százalék alatt kell tartani, de 
  • egy másik, fejlesztési költségvetésbe, amibe az élénkítő beruházásokat kell tenni,
  • ezeket a fejlesztési költségvetéseket pedig az ECB által megvásárolt, az államok által kibocsátott "future investment bond"-okból lehet finanszírozni

Szerinte az MNB monetáris politikájának egyetlen horgonya van, a középtávú 3 százalékos inflációs cél. Az MNB időben tartósan alacsony inflációval számol, van még valamelyes mozgástér a monetáris enyhítésre. Az MNB elnöke azt mondta, 2013 végén nulla közeli eredményt vár a jegybank, holott az előző jegybanki vezetés jelentős veszteséggel számolt; 80-100 milliárd forintot hoz az alapkamat-csökkentési ciklus.  • Hírek
  • Hírek