Romániában is nekimennek a nyerőgépeknek

2013.11.28. 21:06

A magyarországi szabályozáshoz hasonlóan Romániában is visszaszorítanák a játékgépeket. Korodi Attila RMDSZ-es képviselő múlt héten nyújtott be törvénytervezetet, amely értelmében csak kaszinókban működhetnének félkarú rablók – írja a kronika.ro.

A tervezet heves vitákat váltott ki: a szórakozóhelyek tulajdonosai és a nyerőgépek üzemeltetői előre tartanak a bevételkieséstől és a munkahelyek tömeges megszűnését vizionálják. A szakemberek és a vendékek zöme viszont a cikk szerint értékeli a kezdeményezést.

Korodi nemrég benyújtott javaslatát leghevesebben a nyerőgépekből leginkább profitáló forgalmazók ellenzik. Egy, a kronika.ro-nak nyilatkozó nagyváradi cég vezetője szerint a törvényjavaslat benyújtása mögött a magyar politikához köthető érdekcsoportok állnak. A vállalkozó kiemelte, hogy az ágazat több tízezer ember foglalkoztat, emellett jelentős adóbevételt termel, szemben a veszteségesen működő kaszinókkal.

Az ellentábor a prevenció fontosságát hangoztatja, mondván: ha a játékgépek kaszinókba kerülnének, kevesebb ember játszana velük. Mindez azonban aligha elég a szenvedélybetegek gyógyulásához. A függőség kezeléséhez mindenképpen állami támogatásra lenne szükség, ennek lehetőségére viszont egyelőre semmilyen jel nem utal.

Magyarországon tavaly ősszel tiltották be a játéktermek és elektronikus kaszinók működtetését, aminek következtében pénznyerő gépek csak játékkaszinókban üzemeltethetőek a jövőben. A törvényjavaslatot 238 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés rendkívül gyors eljárás során.

Nemcsak a tervezett intézkedés, hanem annak indoklása is hasonló a magyarországihoz. Korodi Attila szerint a nagy anyagi veszteséggel járó játékfüggőség főleg a szegény családokban okoz gondot. Csíkszerda környékén az elmúlt évben több öngyilkosságok is feljegyeztek az ilyen jellegű játékok során történt veszteségek miatt, írja a Krónika.