Az Amazon jobban fél a hótól, mint a sztrájktól

2013.11.29. 14:45

Nem fog meghajolni a sztrájkolók akarata előtt az Amazon, az amerikai kereskedelmi óriásvállalat. Az Amazon németországi vezetője szerint az Egyesült Államok után Németország a második legnagyobb piacuk, de a sztrájkolók helyett így is jobban aggódnak az esetleges rossz karácsonyi időjárás miatt.

Ez egy rendes munka

"Egy kisebbségről van szó, akik részt vesznek a szakszervezet megmozdulásain. Az Amazon egy tisztességes munkaadó. Számos dolgozónk több mint 14 éve van velünk. Az alkalmazottaink többsége azt mondaná, ez egy rendes, jól fizető munka" - mondta Ralf Kleber a Reutersnek.

Német mértékkel is nagy

Németországban 12 százalékkal 33,1 milliárd euróra növekedett 2013-ban az e-kereskedelem. A karácsonyi szezonban 8,5 milliárd eurós lehet a teljes forgalom. Az Amazon 9000 raktárost foglalkoztat Németországban és további 14 000 idénymunkása van. Az Amazon német eladásai 2012-ben 21 százalékos növekedéssel 8,7 milliárd eurót tettek ki.

A németországi vezetőt azért keresték meg, mert hétfőn a ver.di szakszervezet szervezésében 1000 dolgozó sztrájkolt Bad Hersledben és Lipcsében, ami nagyjából dolgozók tizede, az idénymunkásokat is belszámítva kevesebb mint a huszada . "A hóesés nagyobb probléma a karácsonyi időszakban, ettől lesznek ráncaim" - mondta Kleber, aki szerint a sztrájkok eddig nem befolyásolták a megrendelések teljesítését.

A szakszervezet azt követeli az Amazontól, hogy kössenek kollektív megállapodást a fizetésekről és a munkakörülményekről úgy, mint a kiskereskedelmi szektorban, illetve az Amazon németországi riválisánál az Otto csoportnál. Michael Otto, az Otto csoport vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy egyes versenytársak bemocskolják az e-kereskedelem hírnevét a rossz munkakörülményeik miatt.

Jól vannak fizetve a képzetlen munkásaik

Az Amazon szerint a logisztikai iparágon belüli mérce szerint jól vannak fizetve alkalmazottai a németországi elosztó központjaiban. A cég szerint nem lenne helyes a kiskereskedelemben alkalmazott normák használata az ő, többnyire képesítés nélküli alkalmazottaikra.

Az angol BBC televízió oknyomozó riportja szerint azonban a nehéz munkakörülmények veszélyeztethetik az Amazon dolgozóinak egészségét. Kleber egyetértett vele, hogy a logisztika nehéz munka, de visszautasította, hogy az Amazon túl keményen dolgoztatná az embereit.

A sztrájkok mellett Németországban az Amazont kritizálták az általa fizetett kevés adó és a méretéből fakadó piaci előnye miatt is. Egyesek szerint az Amazon a kritikák miatt jelentette be, hogy három új logisztikai központot épít Lengyelországban és kettőt Csehországban, de Kleber szerint még Németországban is terjeszkedni akarnak.