Kér egy új laptopot ingyen? Tessék.

2013.11.29. 13:47
Minden tizedik miskolci kap egy HP laptopot ingyen az államtól egy olyan pályázaton, ahol gyakorlatilag mindenki indulhat. A cél a digitális analfabetizmus leküzdése, a laptopokat három évre kapják a nyertesek, de utána is náluk marad, használhatják tovább. Mondjuk, eladni se lesz nehéz. Szomorú hír, hogy tömve van digitális analfabétákkal a Miskolci Egyetem, és hogy az állam bármikor átveheti az irányítást a kiosztott gépek felett, és bármilyen felhasználói adatot is bármikor lekérhet. A 17 ezer eladott géppel nagyot fogott a HP, de az ügyről semmit nem mertek mondani.

Köszöntöm Önöket itt, ebben az új közösségi térben! Ha ezeket a sorokat olvassák, akkor nagy valószínűséggel egy közös hálózaton, azaz az úgynevezett digitális térben vagyunk.

Mi pedig gratulálunk! Ha eljutott Kriza Ákos miskolci polgármester digitális térbe fellőtt bevezetőjéig, akkor Ön szinte biztosan nem egy digitális analfabéta, magabiztosan használja a netet kapcsolattartásra, munkára és egyebekre.

Magyarország közel fele viszont az, azaz nem tudna átmásolni egy mappát, elküldeni egy emailt, vagy mondjuk rákeresni az e-útdíjat fényes sikerek közt bevezető NFM Infokommunikációért Felelős Államtitkárságára. Ez óriási oktatási probléma, mivel a digitális analfabéták elhelyezkedési esélyei borzasztóak, és gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy valaha is nagyobb hozzáadott értékű munkát végezzenek.

A kulturáltság alapjaihoz tartozik

Elég, ha belegondolunk, hogy mondjuk épp egy sofőrnek is tudnia kell kezelni az e-útdíj-fizetést, GPS-t, menetleveleket, vagy nem árt, ha meg tudja nézni a vámszabályokat, esetleg a főnöke átküldött táblázatát, de még az is lehet, hogy utalnia kell netbankon keresztül. Megváltoztak a foglalkozások, és aki teljesen nulla a számítógép-használatban, az sok szempontból olyan helyzetben van, mint húsz éve egy analfabéta.

Jó, akkor adunk mindenkinek egyet

Erre a gondra hivatkozva viszont lépett egy merészet az NFM, és egészen elképesztő laptoposztásba kezdett. Pontosabban 17 ezer HP márkájú laptopot fognak csak a próbaprojektben ingyen kiosztani Miskolcon, de hamar országossá tervezik bővíteni a Digitális Közösség programot. Az első 17 ezer laptopból 15 500 darab HP 250-es típusú lesz, 1500 pedig a kissé modernebb HP 450-es.

Összesen 4 milliárd forintba kerül a nem is olyan újszerű ötlet, amiből 3 milliárdból megveszik a laptopokat, biztosítást kötnek rájuk, és a kezelésüket felügyelő intézményeket működtetik. Félmilliárdból kötelező oktatást szerveznek még mellé, másik félmilliárdból pedig fejlesztik a Miskolci Önkormányzat „intelligens városi szolgáltatásait”. Ebből 1 milliárdot ad az EU informatikai felzárkóztatásra, a maradék hármat közpénzből fizetik. 

A gépekre pályázni kell, de úgy lőtték be a hátrányos helyzetű csoportokat, hogy pályázhat felsős általános iskolás, középiskolás, álláskereső, 45 év feletti, aktív idős, és még sok egyéb, ráadásul egy háztartásból több is, szóval gyakorlatilag minden háztartás kaphat egy laptopot Miskolcon. Összesen így a nagyjából 160-170 ezres Miskolcon minden tizedik embert megajándékoznak egy új géppel, emellett megtanítják őket elküldeni egy emailt és használni a böngészőt.

Az internet-előfizetést a programon belül a UPC, Telekom, Telenor vagy a Vodafone csomagjai közül választhatják az ügyfelek, pluszpontot kapnak a pályázók, ha ezek közül választanak.

Digitális analfabétákkal teli a Miskolci Egyetem

Nagyon érdekes, hogy a digitális írástudatlanság felszámolása érdekében a Miskolci Egyetem összes idei elsőéves hallgatóját is megjutalmazzák egy laptoppal, ők kapják majd jobb, HP 450-es típusokat, és a felsőbb évesek is pályázhatnak jó néhányra.

Rákérdeztünk az NFM-nél, hogy miért gondolják, hogy úgy be lehet jutni a Miskolci Egyetemre, hogy az ember nem küldött még emailt. Erre nem válaszoltak, inkább azt mondták, hogy nem szerették volna, ha a tanulók „esetleg nem rendelkeznek az egyetem követelményeinek való megfeleléshez szükséges technikai háttérrel”.

Az mindenesetre valószínűnek tűnik, hogy az egyetemistáknak könnyebben meg lehet majd szervezni a nettel ismerkedő kötelező képzéseket a kollégiumi faliújságokkal vagy mondjuk szemináriumok előtti bejelentésekkel, szórólapokkal a folyosón.

Cserébe ne legyen titkuk

Egyáltalán nem elhanyagolható részlet még, hogy a laptopokhoz kötelező lesz internet-előfizetést is felmutatni, és a gépekre feltesznek egy eredetileg vállalati gépekhez kifejlesztett távmenedzsment programot, amivel az állami rendszergazdák bármikor azt telepíthetnek a gépre, amit csak akarnak.

Igyekeznek ugyan megnyugtatni a szereplőket, hogy ez csak a felhasználói szokásaikat felmérő statisztikákhoz kell, és egyáltalán nem tervezik lelopni az érintettek bankkártyakódjait vagy levelezését, de legalábbis a pályázatban nincs semmilyen konkrét megkötés ilyesmire vonatkozóan, gyakorlatilag szinte mindent megtudhatnak a felhasználóról.

GM49 - Komputeres Üzenet (Hungarian) (A5)
Benne lesz egy üzenet

Így például egyáltalán nem ütközne a pályázat szabályaiba, ha a választások előtt mondjuk rezsicsökkentéses bannerek árasztanák el a digitálisan lemaradtabbak gépeit, vagy mondjuk kigyűjtenék, hogy ki milyen akciók miatt megy egy-egy üzletbe. Az állam egyébként jogosult a 3 éves szerződés lejárta után is irányítani a gépeket.

Kiszállítani is könnyebb

Szép cél, de sok a kockázat

A kormányzati felzárkóztató informatikai beszerzéseknek gyönyörű hagyományai vannak nálunk. Ez a mostani például sok elemében emlékeztet a híres kakaóbiztos óvodai számítógépek ügyére, ahol csak 300 darab, jótékonyságból legyártott gépet vett az akkori IHM, bár azokat legalább darabonként több mint egymillió forintért. 

Ott az óvodákat kellett felzárkóztatni, bár azt is jó tudni, hogy akkor még egyéb, lazábban vagy szorosabban kapcsolódó programokra egyéni miniszteri döntéssel még kiutaltak 3,2 milliárd forintot, ami később "nehezen nyomon követhetőnek bizonyult". 

A pályázat szerint 130 ezer forint egy gép értéke, ami a HP 250-esre vonatkozhat, ami a 15 500-as darabszámmal megszorozva csak 2 milliárdot ad ki, így ha darabonként mondjuk 200 ezret költenek az 1500 darab HP 450-esre, akkor 700 millióba kerül a pályázat megszervezése, a külön programiroda, az önkormányzati háttérintézmények szélessávú csatlakoztatása és hasonlók. A projektgazda egyébként egy teljesen külön szervezet, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet.

Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációs államtitkár a köztévének még azt mondta, hogy 4 milliárdot piaci szereplők is tesznek projektbe, de amikor rákérdeztünk az NFM-nél, hogy hol és miként jelenik meg a piaci szereplők pénze, erre nem válaszoltak.

Megkérdeztük az NFM-et arról is, hogy miért kell egy internetezéshez tökéletes asztali géphez képest nagyjából négyszer olyan drága laptopot venni a digitális analfabétáknak. Erre az volt a válasz „a laptop nagyobb mobilitást biztosít, a képzés során vagy a családban is használható”, illetve kiszállítani is könnyebb, és kevésbé fogják kicserélni az egyes alkatrészeket.

A HP az NFM szerint közbeszerzésen nyerte el a 17 ezer laptop szállítását. A cégnél ezért arról érdeklődtünk, hogy piaci árhoz képest mekkora kedvezménnyel adják az államnak a gépeket, beleszóltak-e a miskolci pályázat kialakításába, részt vesznek-e majd az országos programban is, megkapják-e ők is a felhasználók tetszőleges adatát, vagy hogy hányat adtak el egyáltalán tavaly összesen a kissé régebbi típusnak számító, hasonló gépeikből Magyarországon. A HP-nál gondolkoztak három órát, majd arra jutottak, hogy inkább semmire nem kívánnak válaszolni.

GM49 - Digitális Majális (Hungarian) (A7)
Minden csoda reális

Digitális kópéknak is itt a karácsony

Külön nehezen értelmezhető még a pályázatban az a kitétel, hogy a laptopokat 3 éves használatra kapják a miskolciak, de utána is megtarthatják. Pályázati feltétel még, hogy az pályázónak ne legyen semmilyen tartozása az állam felé, ami hátrányos helyzetű csoportoknál erős feltételnek tűnhet. De egyébként ezt is egyszerű kijátszani: például majd nem közműtartozásokkal elúszó családfő fog pályázni, hanem a gyereke vagy az anyja.

Kár is lenne persze a rosszhiszemű felhasználóknak az alkatrészek eladásával bajlódni, amikor el lehet adni a gépet teljes egészében is, kicsit se fárasztó és egyszerű. Egyszerűen be kell jelenteni, hogy ellopták, és onnantól kezdve várhatjuk a következő laptoppályázatot.

Az eszközök eladásának veszélye egyébként épp a hátrányos helyzetű csoportoknál fokozott. Ugyanis rengeteg egyéb, a napi megélhetéshez fontosabbnak tűnő kiadásuk lehet, és ilyenkor a különösen nagy értékű, könnyen pénzzé tehető laptop eladása erős csábítást jelent.

És persze azoknak sem kell várniuk a program országos kiterjesztésére, akik azonnal laptophoz akarnak jutni. Ha most azonnal átjelentkezik valaki Miskolcra, karácsonyig még bőven pályázhat a neki járó gépre.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után az NFM felhívta figyelmünket, arra, hogy nem mindenki pályázhat a miskolci laptopokra, hanem csak azok, akinek 2013. július elsején volt bejelentett lakhelye Miskolcon és ezt ellenőrizni is fogják. Emellett bár a Miskolci Egyetem minden elsőévese kap laptopot, azok nem feltétlenül a jobb típust jelentik majd. És mivel a laptopok kapnak majd egy "speciális gravírozást", szerintük ez lehetetlenné teszi majd a gépek eladását.

Ismét úttörők vagyunk

Az NFM büszkén jegyzi meg , hogy bár az unió is komoly erőforrásokat kíván áldozni az informatikai tudás fejlesztésére, Magyarország egyértelműen úttörő lesz, hiszen ilyen mértékű ingyenlaptop-osztást még soha sehol nem csináltak a kontinensen. A program várható hatékonyságáról azonban egyelőre nem kezdtek felelőtlen vagy akár csak mérhető ígérgetésbe.

És a részletek

Ha Ön ezt a cikket nyomtatva olvassa, és egyébként egy tűkön ülő digitális analfabéta miskolci, íme a pontos paraméterek, az NFM szó szerinti adatai:

HP 250

Műszaki specifikáció:

- Intel® Celeron® 1000M;

- Intel HD Graphics kártyával (1,8 GHz, 2 MB gyorsítótár, 2 mag) (x86-kompatibilis);

- Mobile Intel® HM70 Express

- 2GB 1600MHz DDR3 SDRAM

- 320GB 5400RPM

- DVD+/-RW SuperMulti DL

- 39,6 cm (15,6") képátlójú WXGA, LED-háttérvilágítású HD csillogásmentes (1366 x 768)

- Beépítve: Intel® HD Graphics

- Nagyfelbontású hang támogatása; Beépített Altec Lansing sztereó hangszóró; Beépített mikrofon; Sztereó fejhallgató-/vonali kimenet; Sztereó mikrofonbemenet

- Ralink 3290LE 802.11 b/g/n 1x1 +Bluetooth 4.0 +High Speed Ready WW

- Realtek Ethernet (10/100/1000 Gb LAN)

- 1 Secure Digital Card Reader

- 3 USB 2.0, - 1 HDMI; 1 sztereó mikrofonbemenet; 1 fejhallgató-/vonali, hangszóró kimenet; 1 tápegység; 1 RJ-45; 1 VGA

- Teljes méretű magyar kiosztású billentyűzet

- Érintőtábla 2 részes választógombbal, bal és jobb kattintási funkciókkal; Több érintést támogató mozdulatok (sic!)

- HD webkamera

- Csatlakoztatható egér

- 37,6 x 24,7 x 3,58 cm

- Min. 2,45 kg 65 W-os intelligens váltóáramú tápegység (beépített)

- 6 cellás (47 Wh) lítiumion, 3-5 külső betáplálásmentes üzemórára képes akkumulátor

Magasabb specifikációs eszközök:

HP ProBook 450 laptop

- Intel® CoreTMi3-3120M Intel HD Graphics 4000 kártyával (2,5 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag) (x86-kompatibilis)

- Mobile Intel® HM75 Express

- 4GB 1600MHz DDR3 SDRAM

- 500GB 5400RPM

- DVD+/-RW SuperMulti DL

- 39,6 cm (15,6") képátlójú WXGA, LED-háttérvilágítású HD csillogásmentes (1366 x 768)

- Beépítve: Intel® HD Graphics 4000

- Nagyfelbontású hang támogatása; Beépített Altec Lansing sztereó hangszóró; Beépített mikrofon; Sztereó fejhallgató-/vonali kimenet; Sztereó mikrofonbemenet

- Ralink 3290LE 802.11 b/g/n 1x1 +Bluetooth 4.0 +High Speed Ready WW

- Realtek Ethernet (10/100/1000 Gb LAN)

-1 Secure Digital Card Reader

-2 USB 2.0; 2 USB 3.0; 1 HDMI; 1 sztereó mikrofonbemenet; 1 fejhallgató-/vonali, hangszóró kimenet; 1 táp; 1 RJ-45; 1 VGA

-Teljes méretű magyar kiosztású billentyűzet

-Érintőtábla 2 részes választógombbal, bal és jobb kattintási funkciókkal; Több érintést támogató mozdulatok

-HD webkamera

-Csatlakoztatható egér

-37,6 x 24,7 x 3,58 cm

-Min. 2,45 kg

-65 W-os intelligens váltóáramú tápegység (beépített)

-6 cellás (47 Wh) lítiumion, 3-5 külső betáplálásmentes üzemórára képes akkumulátor

Az eszközökre Miskolccal kapcsolatos digitális tartalmat és az alábbi, a működést támogató szoftvereket telepítették: Windows 7 Home Premium 64 bit Hungarian, Office 2013 Professional Hungarian, LibreOffice, Skype, Microsoft Security Essentials, Microsoft Learning Suite, Mozilla Firefox, Google Chrome, Google Earth, Java,Adobe Flash,Adobe Reader XI,ÁNYK – AbevJava,7Zip,Picasa,Gimp,OCS Inventory NG Agent,PDF Creator,PDF Architect,VLC Media Player, ImgBurn.

A cikket az Index Facebook-oldalán kommentelheti.

Post by Index.hu.