Nincs fizetés a MÁV Vasjármű Kft.-nél

2013.11.29. 09:31

Nem kapták meg az októberi fizetésüket a Vas megyében működő MÁV Vasjármű Kft. dolgozói, és a jövőre nézve sem biztatják őket semmivel a munkáltatóik – írja a pénteki Vas Népe.

A szombathelyi és celldömölki üzemben dolgozó 340 ember már az augusztusi bérét is csak késve kapta meg. Novemberben pénz nem jött, de volt munkásgyűlés, amin arról tájékoztatták őket: mivel a hitelező bankkal még nem született megállapodás, késik a kifizetés. Pénz azóta sem jött, csak annyi történt, hogy 188 szakszervezeti tagnak fejenként tízezer forint gyorssegélyt utalt ki a szakszervezet, a többiek semmi pénzhez nem jutottak.

A volt Járműjavító nem egyik napról a másikra jutott el a mostani helyzetig. Az üzem 1992 óta működik önálló gazdasági társaságként, amikor tulajdonjoga 65 százalékban magánkézbe került, 25 százaléka maradt a MÁV-é, míg tíz százalékot a dolgozói részvények tettek ki. A még ezredfordulón is csaknem ezer főt foglalkoztató cég létszáma a 2009-ben kezdett leépítések nyomán mára 340 főre apadt. A korábbi presztízsveszteségek után a kegyelemdöfést a teherszállítási ágazat kiszervezése adta meg a járműjavítónak.

A MÁV Cargo és MÁV Gépészet létrejöttével a tehervagonok és motorkocsik nagyjavítása terén azok telephelyei kerültek kulcspozícióba. Ettől kezdve még kevesebb megrendelés jutott a szombathelyi üzemnek, még kevesebb haszonnal. A privatizációval járó nehézségek és a gazdasági recesszió hatásait csak tetézte, hogy 2013 májusában a Veszprém Megyei Ügyészség vádat emelt a cég öt korábbi vezetője ellen, különösen nagy értékű sikkasztás vádjával, ez az eljárás máig folyik, írja a lap.

A fizetésképtelenség közvetlen oka az, hogy egy több százmillió forintos hitelszerződést októberben nem újított meg a bank, hanem inkasszózta a kft. számláját.

Szij Péter, a MÁV Vasjármű Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta a Vas Népének: „nincs felhatalmazása nyilatkozattételre”.