Olli Rehn Matolcsynak: Nem mondok le

2013.11.29. 16:15

A jegybankok függetlenül végzik a munkájukat, ahogy az Európai Bizottság és Olli Rehn alelnök is, akinek nem áll szándékában lemondani - közölte a távirati iroda kérdésére pénteken az Európai Bizottság szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen.

A szóvivő a Matolcsy György jegybankelnök által javasolt gazdaságpolitikai irányváltásra úgy reagált: "a jegybankok függetlenül végzik a munkájukat, és ez az Európai Bizottságra és Olli Rehn alelnökre is igaz, aki továbbra is függetlenül fogja ellátni feladatát".

"Azt tudom mondani, hogy Olli Rehnnek nem áll szándékában lemondani, és azt hiszem, ehhez jelenleg nem sok mindent tudnék hozzátenni" - mondta. Matolcsy György csütörtökön szólította fel lemondásra Olli Rehnt, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős alelnökét, mert szerinte hibázott, az EU pedig rossz gazdaságpolitikát folytatott, és nem megfelelően kezelte a válságot.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön a Napi.hu konferenciáján szólalt fel. Amellett, hogy üzent a hitelminősítőknek, Olli Rehn pénzügyi biztosnak és hazai közgazdászoknak, az euró-dollár árfolyamáról is beszélt.

Matolcsy csütörtökön olyan nyilatkozatot tett, miszerint Mario Draghi EKB-elnök szerint az 1,30-as szint feletti euróárfolyam veszélyezteti a dél-európai államok versenyképességét. Az Európai Központi Bank szóvivője azonban közölte: Mario Draghi nem tett ilyen nyilatkozatot.  • Hírek
  • Csok