Visszaszólt az EKB Matolcsynak

2013.11.29. 11:43

Matolcsy György jegybankelnök csütörtökön olyan nyilatkozatot tett, miszerint Mario Draghi EKB-elnök szerint az 1,30-as szint feletti euróárfolyam veszélyezteti a dél-európai államok versenyképességét. Az Európai Központi Bank szóvivője azonban közölte: Mario Draghi nem tett ilyen nyilatkozatot korábban, idézi a Wall Street Journal-t a Portfolio.hu.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön a Napi.hu konferenciáján szólalt fel. Amellett, hogy üzent a hitelminősítőknek, Olli Rehn pénzügyi biztosnak és hazai közgazdászoknak, az euró-dollár árfolyamáról is beszélt. Úgy fogalmazott, hogy Mario Draghi minden egyes alkalommal azt mondja a jegybankároknak Bázelben, hogy ha az euró nem erős a dollárral szemben, akkor a dél-európai gazdaságok versenyképesek a globális piacon, de az 1,30-as szintnél már nem. Az 1,60-as euró-dollár árfolyam pedig csak Németország számára kezelhető – mondta Matolcsy Draghit idézve.

Erre reagálva az EKB szóvivője hangsúlyozta, hogy Mario Draghi nem tett ilyen nyilatkozatot az euróval kapcsolatban. A világ jegybankárai rendszeresen találkoznak Bázelben, hogy megvitassák az aktuális gazdasági ügyeket. Matolcsy György azt is mondta, hogy az EKB-nak van egy tanulmánya, amely alátámasztja Draghi árfolyammal kapcsolatos álláspontját. A magyar jegybankelnök egyébként dicsérte Mario Draghi monetáris politikáját, és azt is mondta, hogy az új német kormány reményt ad a gazdaságpolitikai váltásra.  • Tippek
  • Hírek