Háromhavi mélyponton a forint

2013.12.02. 10:44

Pénteken még 301 forint körül mozgott a forint, hétfő délelőttre viszont 302 forint fölé került az euróval szembeni árfolyam, míg a svájci frankkal szemben már majdnem 246-nál jár. A Portfolio azt írja, hogy az euróval és a svájci frankkal szemben háromhavi, míg a dollárral szemben háromhetes mélypontról beszélhetünk. A dollár árfolyama is romlott: pénteken még 221,8 forinton jegyezték, ma már 222,6 forint körül járt az árfolyam.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Az Index által megkérdezett elemző szerint az árfolyam esése még a múlt csütörtöki konferencián elhangzott Matolcsy-beszéd utórezgése lehet a csökkenés, illetve a kezdeti esés lökést is adhatott ahhoz, hogy akik az év vége előtt le akarják zárni a pozíciójukat, most ezt megtegyék.

    A Portfoliónak nyilatkozó Éder György, a Raiffeisen kereskedelmi igazgatója szerint is egy múlt hét végi esemény - nevezetesen az, hogy a kormány bevonta az Alkotmánybíróságot a devizahiteles mentõcsomag kérdésének rendezésébe - járult hozzá a mostani eséshez. A másik ok szerinte az lehet, hogy eddig sokan forinterõsödésre játszó pozíciókat tartottak, és mivel 300 fölé lendült az árfolyam, sokan kénytelenek voltak ezt veszteséggel zárni.