Mától vehet új babakötvényt

2013.12.02. 13:07

Hétfőtől lehet megvásárolni az új babakötvényt, írja az MTI. A kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi a Start-számla megnyitását és a babakötvény vásárlását. A megújuló babakötvény 19 éves futamidejű állampapír, amelynek névértéke 1 forint, és bármekkora összegben vásárolható a Magyar Államkincstártól. Az új befektetés kizárólag Start-számlán vezethető.

A számla a sokszorosára gyarapíthatja a kisbabáknak születéskor járó 42 500 forintos életkezdési támogatást. Nemcsak a szülők, hanem a hozzátartozók is nyithatnak minden 18 éven aluli gyermek számára Start-számlát a Magyar Államkincstárnál vagy egyes járási hivatalokban, és vehetnek a biztos befektetést jelentő, kiemelten kedvező, infláció plusz 3 százalék kamatot fizető babakötvényből.

A konstrukció létezése óta több mint 700 ezer gyermek részére írta jóvá az állam a kezdő 42 500 forint állami támogatást a Kincstár által vezetett letéti számlákon. Ezek a számlák passzív nyilvántartási számlák, amelyekre befizetés nem érkezhet, sokszor meg is feledkeznek a szülők a létezéséről.

Szórakoztató bénázás

Negyedére, évi tízezerre csökkent az új babakötvények száma, amióta a szolgáltatást kizárólag az államkincstárnál lehet igénybe venni. Növelni akarták ugyanis a lakosság állampapír-állományát, csak kifelejtették ,hogy így sokkal kevesebb helyen lehet igénybe venni, és így az egész ötlet tanulságos blama lett végül.

A szülő akkor tudja az összeget gyarapítani, ha Start-számlát nyit a gyermekének. Az erre érkező befizetések 10 százalékának megfelelő összeget, legfeljebb évi 6000 forintot az állam támogatásként jóváír a számlán. Ez teljesen megegyezik a korábbi várakozásokkal.

Elképesztően nem érdekelte a szülőket

A szülők túlnyomó többsége azonban nem él a Start-számlanyitás adta lehetőségekkel, így a passzív letéti számlák száma meghaladja az 500 ezer darabot. A kormány ezt a problémát felismerve nyújtotta be a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosítását az Országgyűléshez.

Ennek értelmében egyrészt a Start-számlán elhelyezett követelés automatikusan az új, 19 éves futamidejű, mindenkire nézve egységes kamatot fizető babakötvénybe fektetődik be, vagyis az ott elérhető hozamot nem befolyásolja a szülő azon döntése, hogy kedvezőbb vagy kevésbé kedvező kamatozású állampapírt választ.

A kamatok  automatikus jóváírása pedig azt is szolgálja, hogy ne kerülhessenek hátrányba azon gyermekek, akiknek szülei megfeledkeznek a kamatok újrabefektetéséről.

2,5 millió is összegyűlhet

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a szülőknek, hozzátartozóknak további befizetésekkel is megéri gyarapítaniuk a gyermek megtakarításait, hiszen a befizetett összeg 10 százalékát támogatásként az állam jóváírja, maximum évi 6000 forintig. Így abban az esetben, ha egy család havi 5000 forintot befizet, a gyermek 18 év múlva közel két és fél millió forintot is felvehet. További kedvezmény, hogy a Start-számlán, Babakötvényben így összegyűlt pénzt a gyerek 18. életévének betöltését követően adómentesen veheti fel.