81 milliárdba kerül a nyugdíjemelés

2013.12.03. 07:48

A Népszabadság keddi száma szerint már a kormány előtt van az az előterjesztés, amely alapján januártól 2,4 százalékkal emelkednének a nyugdíjak. Ez összesen 2,8 millió ember érint. Az öregségi nyugdíjasok átlagosan havi 2520, a rokkantnyugdíjasok 2140 forinttal kaphatnak többet. A korhatár előtti ellátásban részesülők átlagosan havi 3360 forintnyi, a nyugdíjemeléssel megegyező mértékű emelést kapnak.

Nemcsak a nyugdíjakat, de más nyugdíjszerű és egyéb ellátásokat is emelhetnek. A korábbinál nagyobb járandóságra azok számíthatnak, akiknek még 2013 végéig állapították meg a nyugdíját, korhatár előtti ellátását, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátását, baleseti járadékát. A 2,4 százalékos emelést megkapják a fogyatékossági támogatásban részesülők, valamint a volt katonák kiegészítő rokkantsági támogatására jogosultak is.

A tervek szerint a megváltozott munkaképességűek ellátásai és a baleseti járadék a nyugdíjjal megegyező mértékben nő, átlagosan 1450 forint, illetve havonta 600 forint lesz. A korhatár előtti ellátásban részesülők a nyugdíjemeléssel megegyező mértékű emelést kapnak, ez átlagosan havi 3360 forint.

A tervezett 2,4 százalékos nyugdíjemelés érinti többek között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, a rehabilitációs járadékot, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, az átmeneti bányászjáradékot, a balettművészeti életjáradékot, a rokkantsági ellátást, és rehabilitációs ellátást is. 

Az emelést megkapják az egészségügyben azok a 62 év feletti orvosok, és szakdolgozók is, akiknek választaniuk kellett a nyugdíj vagy munka szabály miatt, és a munkát választották. Ők most a korábbi nyugdíjuk helyett nyugdíjpótlást kapnak. De valószínűleg nem juthatnak hozzá januárban az öregségi ellátásukat érintő emeléshez, írja a Népszabadság.

A nyugdíjak inflációkövető jövő évi emelésére körülbelül 81 milliárd forintot fordít az állam, ennek fedezete része a 2014-es költségvetésnek.