A NAV segíthet megvenni Lázárnak a céget

2013.12.05. 22:07

Kedden adóellenőrök szállták a meg a Welt 2000 Kft. irodáit, a 444.hu hírei szerint. A leírás alapján pénzügyőröket is vittek magukkal, akik fegyverrel és bilincsekkel érkeztek, biztos, ami biztos.

Ez azért különösen érdekes, mert a Welt 2000-t január elsejéig mindenképp meg akarja vásárolni a kormány. A hírhedt cég birtokolja ugyanis az uniós pénzeket kezelő szoftver forráskódját, nélkülük így hozzá se lehet nyúlni a EU-s pályázati rendszerhez. 

Mindenkivel jóban voltak

A Welt 2000 onnét lehet ismerős, hogy ők kötötték az évtized egyik legnagyobb üzletét az állammal még 2003-ban. Ők készítették azt a szoftvert, az EMIR-t, amin az összes EU-s pályázat megy, ugyanakkor a az NFÜ megmagyarázhatatlan okból úgy vette ezt meg, hogy a forráskódot nem kérte hozzá. Ez érthetetlen és elképesztően súlyos hiba, ugyanis bár ismert volt, hogy egy állandóan változó felületre lesz szükségük, így viszont minden kisebb-nagyobb módosításért újra le kellett szerződniük a Welt 2000-rel.

A bebetonozódást eredményező döntés idején a beruházás a miniszterelnök felesége, Dobrev Klára alá tartozott. De nem árt tudni, már az előző Orbán-kormánnyal is jó kapcsolatban voltak, ők fejleszthettek nekik egyebek mellett például a Széchenyi-terv monitorozására rendszert. A Welt 2000 alapítója és akkori vezetője, Komáromi András mellesleg akkoriban a kőbányai önkormányzat tagja volt, az MSZP színeiben.

Az NFÜ elődje, az NFH azzal védekezett, hogy a forráskóddal együtt némileg drágább lett volna az első szerződés. 

Nem adják a kincsesbányát

Amikor az állam a számára súlyosan hátrányos szerződés után elkezdte ténylegesen kifizetni a százmilliókat a szoftvermódosításokért - ahol emiatt már értelemszerűen nem is lehetett verseny a közbeszerzéseknél - hiába jött már közbeszerzési bírság, a kód nélkül újra meg kellett volna venni a teljes szoftvert a szabályos közbeszerzéshez.

Arról nem is beszélve, hogy az államot nem különösebben rengeti meg, ha egyik zsebéből a másikba fizet bírságot. Közben pedig több milliárd állami forint vándorolt a céghez az évek során.

Az ominózus kódot, vagy akár az egész céget Bajnai Gordon is meg akarta volna venni az államnak, amikor az NFÜ élére került, de nem adták el neki az aranytojást tojó tyúkot, mint ahogy most se akarták eladni a frissen bejelentkező Lázár Jánosnak. Az új kormánynál is jók voltak eddig, 2012-ben újabb nagy programot rendelt tőlük az állam 2,3 milliárdért, ez a FAIR, az állami pályázatokra, és ezt már kóddal együtt adják.   

Majd kitaláljuk, hogyan

Most viszont idén ősszel hoztak egy kormányhatározatot, ami szerint a Welt 2000 tevékenysége mindenképp állami kézbe kell, hogy kerüljön év végéig. Attól függetlenül, hogy el akarják-e adni a céget vagy sem.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár azt mondta az oldalnak, hogy egészen biztosan átveszik a cég tevékenységét még idén. Ha nem adják el annyiért amennyire a kormány felbecsültette, akkor "majd kitaláljuk, hogyan", de állami hatáskörbe kerül az a munka, amit most csak ők tudnak végezni. Jó tudni, hogy teljesen új kódot írni év végéig szinte lehetetlen lenne. 

Viszont szerinte a mostani fegyveres adóhatósági razzia és az NFÜ nemrég visszautasított vételi ajánlata közt nincs semmi összefüggés. "Nem hiszünk az ilyen módszerekben" - mondta a 444.hu-nak a helyettes államtitkár.  • Hírek
  • Megtakarítás