Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A többség a 225 ezres átlag alatt keres

2013.12.07. 15:27

A munkavállalók kétharmada az országos bruttó 225 ezer forintos átlagjövedelemnél 18 százalékkal kevesebbet, bruttó 190 ezer forintot keres havonta, derül ki a Workania állásportál által üzemeltetett Fizetések.hu legfrissebb felméréséből, írta az MTI.

A portál munkatársai összehasonlították a fizetési átlagokat a medián értékével: míg a fizetési átlag torzított képet mutat a munkaerőpiacról, addig az utóbbi a fizetések valódi középértékét jelenti, mivel az átlagértéknél reálisabban és pontosabban jellemzi a fizetésbeli eloszlásokat.

Az elmúlt egy évben a Fizetések.hu felmérésében részt vevők átlagjövedelme bruttó 225 ezer forint volt, míg a fizetések medián értéke bruttó 190 ezer forint, ez 18 százalékkal kevesebb az átlagnál. (A medián az az érték, amely a sorba rendezett adatokat két egyenlő részre osztja, míg a számtani átlag n darab szám összegének n-ed része. Utóbbi néhány kiugró, magas érték miatt jóval magasabb lehet, mint a medián.)

Tehát hiába a jóval 200 ezer forint feletti átlagérték, 35 százalék havi bruttó jövedelme 90 és 130 ezer forint közötti, azaz messze elmarad az országos átlagtól. A felmérés szerint az alkalmazottak 15 százalékának havi bére a 130–170 ezer forintos sávban található, és mindössze 10 százalékuk keres az átlagnak megfelelően 210 ezer és 250 ezer forint közötti összeget havonta. A medián alapján a munkavállalók mindössze 5 százaléka keres bruttó 400 ezer forint feletti összeget havonta.

A Workania szerint a medián értékét tekintve minden összehasonlításnál legalább 20 százalékkal alacsonyabb értékeket kapunk, mint az átlag számításakor. Ugyanígy alakul a fizetések régiók szerinti eloszlása: az átlag alapján a budapesti munkavállalók havi bruttó 255 ezer forintot keresnek, a medián szerint havi 220 ezret.

Komárom-Esztergom megye dolgozóinak átlagfizetése 234 ezer forint, míg a középérték 210 ezer forint. A harmadik legmagasabb bérezésre országszerte a Győr-Moson-Sopron megyei alkalmazottak számíthatnak: az átlag szerint 225 ezer forintra adózás előtt, reálisan mégis 200 ezer forint a fizetések középértéke

A legalacsonyabb medián érték 130 ezer forinttal Zala, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint 120 ezer forinttal Nógrád és Somogy megyében jött ki. A Fizetések.hu béranalízis célja aktuális bérinformációk szolgáltatása a munkavállalók és a munkaadó cégek számára. A felmérés a Workania saját fejlesztése alapján indult, jelenleg 470 munkahelyi pozícióról és 14 béren felüli juttatásról nyújt folyamatos átfogó információkat.