no

Most aztán rendbe teszik a világkereskedelmet

2013.12.07. 07:39

„Történelmi jelentőségű megállapodás” született szombaton az első átfogó világkereskedelmi reformról a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) konferenciáján az indonéziai Bali szigetén, írja az MTI.

A százhatvan ország szakminiszterének részvételével zajló konferencián egyhangúlag megszavazták azt az intézkedéscsomagot, amelytől szakértők a globális kereskedelem fellendülését várják.

Elfogadták az áruforgalomra vonatkozó szabályokat, öt, agráriumot érintő dokumentumot szavaztak meg, köztük az élelmiszer-biztonsági megállapodást, illetve négy, a legfejletlenebb országok támogatásáról szólót.

A bali konferencián született egyezség a WTO első globális kereskedelmi megállapodása a szervezet megalakulása, 1995 óta. Egyes becslések szerint a megállapodás akár 1000 milliárd dolláros növekedést hozhat a világgazdaságnak. A megállapodás emellett megmenti a szervezetet az összeomlástól, és újraéleszti a bizalmat az iránt, hogy a WTO a tizenkét évig tartó eredménytelen tárgyalások után mégis képes leépíteni a világkereskedelmet akadályozó tényezőket.

Történelmünk során most első ízben a WTO valóban betartotta az ígéreteit

– mondta Roberto Azevedo főigazgató a könnyeivel küszködve.

A bali megállapodáscsomag révén pont kerülhet a világkereskedelem liberalizációjáról szóló dohai WTO-tárgyalásokra, amelyek 2008-ban rekedtek meg. A kereskedelmi megállapodás lényege az, hogy a vámeljárások egyszerűbbé és átláthatóbbá tételével lebontja a nemzetközi áruforgalom fellendítése előtt álló akadályokat, felvázolja a világkereskedelem első globális reformját, és előirányozza a jogilag kötelező érvényű WTO-dokumentumok aláírását a szervezet megalakulása óta először.