Olcsóbb gázt ígért Putyin az ukránoknak?

2013.12.07. 11:40

Nem esett szó a gáz áráról és a vámunióról az orosz–ukrán találkozón, a két fél csak a jövőbeni kétoldalú stratégia együttműködésről tárgyalt, közölte Vlagyimir Putyin szóvivője, miután az Economist vezető szerkesztője arról írt, hogy úgy tudja, az ukrán elnök pénteki, Szocsiban tett látogatásakor megegyezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Edward Lucas a Twitteren azt írta, hogy pénteken Putyinnak sikerült rábeszélnie Janukovics ukrán államfőt, hogy lépjenek be az orosz vámunióba. Ennek fejében Putyin elengedne 5 milliárd dollárnyi ukrán adósságot, valamint 15 milliárd dollár hitelt is nyújtana nekik. Putyin szóvivője szerint ezek a kérdések csak december 17-én kerülnek elő, amikor hivatalosan Oroszországba utazik egy ukrán delegáció.

Lucas szerint a megállapodás részét képezné, hogy Oroszország jelentősen csökkentené az Ukrajnának szállított 1000 köbméterenkénti gáz árát. Így, ha valóban megkötik az új megállapodást, Ukrajnának ezután 200 dollárt kellene fizetnie a gázért. Felül kellene írni a 2009-es orosz–ukrán gázszerződést, ami alapján Ukrajna még 500 dollárért kapta az orosz gázt. Lucas szerint ez legkésőbb 2015 végéig meg is valósulna. Hozzátette azt is, hogy a nyugati hatalmakat sokkolta Ukrajna visszalépése Oroszország felé.

Janukovics pénteken, kínai útja után tett egy váratlan kitérőt Szocsiba, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az ukrán ellenzék kijelentette, ha bármilyen megállapodás születik Putyin és Janukovics között, akkor újra százezrek fognak az utcára menni Kijev belvárosában.  • Hírek
  • Hírek