Az egész áfát meg kellene szüntetni

2013.12.09. 08:26

Az áfacsalások olyan mértékűek, hogy azokat csak az áfa megszüntetésével lehetne hatékonyan orvosolni - mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, aki korábban az adóhivatal elnökhelyettese volt. Az EY globális tanácsadócég adószakértője szerint az áfát csak uniós szinten lehetne megszüntetni, mert az áfa az unió kötelező normatívája.

Elcsalják a GDP negyedét

"Adószakértőként úgy vélem, hogy csak így lehet kihúzni a talajt az áfacsalók alól, ugyanis a csalások nagy része nemzetközi ügy" - mondta. Szerinte az EU egészében az Egyesült Államokban honos rendszert kellene bevezetni, ahol nem a hozzáadott érték alapján fizetnek forgalmi adót. A hozzáadott érték alapú áfa elméletileg szép, tiszta rendszer, de mindenütt rengeteg a visszaélés, és a hatóságok csak kullognak a csalók után.

A magyar GDP negyede a feketegazdaság. Könyörgöm, körülbelül 12 000 milliárd forint az állam éves adóbevétele, ami a gazdaság háromnegyedéből származik. Ezek szerint az eltitkolt jövedelmek összege 6-7000 milliárd forint lehet összességében.

Az Egyesült Államokban mindezt átlátták, és ezért nem vezettek be hozzáadott érték típusú adóztatást. Szerinte az amerikai rendszer hátránya, hogy minél több kézen megy át a termék, annál inkább halmozódik a forgalmi adó, de ez alacsonyabb tételeknél kezelhető.

Horváth András vádjait azzal kommentálta az adószakértő, hogy maga a probléma eddig is nyilvános volt, a fordított adózást is ezért vezették be néhány ágazatban. Szerinte vagy ebben az az irányban, tehát a fordított áfa kiterjesztésében, vagy az áfa-kulcs csökkentése felé kellene még lépéseket tenni.

Lesz még kiigazítás

Vámosi-Nagy egyébként számít arra, hogy a kormány jövőre év közbeni adóemelésre kényszerül majd, ahogy azt idén is többször megtette. "Láthatóan fantáziadús a jogalkotás: például eszembe nem jutott volna kamatra ehót kivetni; persze ennek az alternatívája az szja-kulcs emelése lehetett volna, ami most nem járható út" – mondta, igaz, jövőre nem vár feltétlenül ilyen kreatív lépéseket.