János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az egész áfát meg kellene szüntetni

2013.12.09. 08:26

Az áfacsalások olyan mértékűek, hogy azokat csak az áfa megszüntetésével lehetne hatékonyan orvosolni - mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, aki korábban az adóhivatal elnökhelyettese volt. Az EY globális tanácsadócég adószakértője szerint az áfát csak uniós szinten lehetne megszüntetni, mert az áfa az unió kötelező normatívája.

Elcsalják a GDP negyedét

"Adószakértőként úgy vélem, hogy csak így lehet kihúzni a talajt az áfacsalók alól, ugyanis a csalások nagy része nemzetközi ügy" - mondta. Szerinte az EU egészében az Egyesült Államokban honos rendszert kellene bevezetni, ahol nem a hozzáadott érték alapján fizetnek forgalmi adót. A hozzáadott érték alapú áfa elméletileg szép, tiszta rendszer, de mindenütt rengeteg a visszaélés, és a hatóságok csak kullognak a csalók után.

A magyar GDP negyede a feketegazdaság. Könyörgöm, körülbelül 12 000 milliárd forint az állam éves adóbevétele, ami a gazdaság háromnegyedéből származik. Ezek szerint az eltitkolt jövedelmek összege 6-7000 milliárd forint lehet összességében.

Az Egyesült Államokban mindezt átlátták, és ezért nem vezettek be hozzáadott érték típusú adóztatást. Szerinte az amerikai rendszer hátránya, hogy minél több kézen megy át a termék, annál inkább halmozódik a forgalmi adó, de ez alacsonyabb tételeknél kezelhető.

Horváth András vádjait azzal kommentálta az adószakértő, hogy maga a probléma eddig is nyilvános volt, a fordított adózást is ezért vezették be néhány ágazatban. Szerinte vagy ebben az az irányban, tehát a fordított áfa kiterjesztésében, vagy az áfa-kulcs csökkentése felé kellene még lépéseket tenni.

Lesz még kiigazítás

Vámosi-Nagy egyébként számít arra, hogy a kormány jövőre év közbeni adóemelésre kényszerül majd, ahogy azt idén is többször megtette. "Láthatóan fantáziadús a jogalkotás: például eszembe nem jutott volna kamatra ehót kivetni; persze ennek az alternatívája az szja-kulcs emelése lehetett volna, ami most nem járható út" – mondta, igaz, jövőre nem vár feltétlenül ilyen kreatív lépéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!