Megveszi a Főgázt az állam

2013.12.09. 07:19

Még az év végéig megszülethet a megállapodás a német RWE és az állami tulajdonban lévő MVM között a Főgáz 49 százalékos részesedésének megvásárlásáról, mondta a Magyar Nemzetnek Koncz László, a budapesti gázszolgáltató vezérigazgatója.

Többségben a főváros

A vezérigazgató elmondta: a Főgáz már túlesett egy átvilágításon, ez alapján megtörténik majd a Főgáz értékelése, amire alapulhat az RWE kisebbségi részesedésének megvétele. A kormány célja, hogy a közműcégekben többségi közösségi tulajdon legyen, ez a Főgáznál eddig is megvolt, a többségi tulajdonos a főváros.

Koncz szerint a jelenlegi megfelelő időpont a cégvásárlásra azoknak, akik hosszú távon a magyar energiapiacban látják a jövőt. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nemrég úgy fogalmazott, jelenleg hat-hét közműszolgáltató céggel tárgyalnak azok visszavásárlásáról, kettő még idén állami tulajdonba kerülhet.

Nem meglepő

A több mint 820 ezer embert gázzal ellátó Főgáz megvétele különösebben nem meglepő, már augusztusban hallani lehetett arról, hogy a fővárosi gázszolgáltatóban lévő részesedésétől a megválik a német tulajdonos, és hogy várhatóan nem az önkormányzat, hanem az állam veszi meg. A Főgázban az RWE jelenleg 49,83 százalékos tulajdonnal rendelkezik, míg a budapesti gázszolgáltató többségi tulajdonosa – 50 százalék és 1 szavazattal – maga a főváros.

Az RWE nem tűnik el teljesen a magyar piacról, hiszen a német cégcsoporthoz tartozik továbbra is két áramszolgáltató, az Elmű és az ÉMÁSZ, valamint irányító befolyással rendelkezik a Mátrai Erőműben is. Az esseni tulajdonú óriáscéget eléggé megviselte a német zöldfordulat, költséget csökkent és leépít, ahol csak tud.  RWE idén márciusban már eladta a Tigázban meglévő 44,2 százalékos részvénycsomagját a gázszolgáltató olasz többségi tulajdonosának, az Eninek. Mellesleg iparági pletykák szerint a Tigáz elosztócége is hamarosan állami kézbe kerülhet.