Miért vettük meg az E.On-t?

2013.12.09. 12:38
Az E.On-vásárlással kapcsolatos kérdésekkel bombázták a szocialisták Németh Lászlónét. A fejlesztési miniszter válaszaiból annyi mindenképpen kiderül, sem ellátásbiztonsági, sem más oka nem lehetett a vételnek. Hogy pontosan mennyi gázt vettek a cégekkel, a tárca vezetője nem árulta el, bezárási tervekről pedig nem tud.

Nincs szükség állami szerepvállalásra a gázkereskedelemben, és nincs jogi akadálya annak, hogy bármelyik engedéllyel rendelkező cég gáznagykereskedő legyen. Az állami MVM egyszerűen azért vette meg az E.On-tól a földgáz nagykereskedőt és a tárolót, mert meg akarta venni - lényegében ez derült ki Németh Lászlóné írásbeli válaszából, amelyet Mesterházy Attilának adott.

A szocialisták vezetője azt akarta megtudni a fejlesztési minisztertől, hogy mi indokolta a többszáz milliárd forintba kerülő vásárlást, miért érezte úgy az állam, hogy a gáznagykereskedelemben és a gáztárolásban elengedhetetlen az állami részvétel, és erre milliárdokat kell áldoznunk. Az NFM válaszaiban nagyon sok meggyőző érv most sem kerül elő.

Az ügylet célja szerintük, hogy "hozzájáruljon a megfelelő árpozíciójú orosz források elérését biztosító hosszú távú szerződés megkötéséhez, garantálva ezzel a rezsicsökkentési célok megvalósítását, és a magyar gazdaság versenyképességének javítását." Csakhogy - mint az a válaszból is kiderül - ehhez nem kellett volna megvenni a céget. Ha mindenképpen az állam akar tárgyalni a hamarosan megkötendő új szerződésről, akár új céget is létrehozhattak volna.

Némethné válasza szerint, az unió többségében nem az állam a tárolók tulajdonosa, az állami tulajdonban álló tárolóüzemeltetőnek vagy kereskedőnek nincs olyan joga, amely a tárolókhoz való hozzáférésben nagyobb ellátásbiztonságot nyújt. Az EU és a hazai szabályozás tiltja is az ilyen alapon történő diszkriminációt. A válaszokból úgy tűnik, az ellátás garantálható akkor is, ha az államnak nincs tulajdona a tárolókban, erre széles eszköztára van a kormánynak és a MEKH-nek is.Tehát nem lesz nagyobb az ellátásbiztonság az állami tulajdontól.

Mesterházy megkérdezi azt is, mennyi gázt vett az MVM az E.On-ügylet végrehajtása során és milyen áron? A korábbi hírek szerint a vásárláskor kifizettek 260 milliárd forintot, ebben a két megvett cég részvényeinek értéke 110 milliárd forint volt, a maradék 150 milliárd az átvállalt kötelezettségek és a tárolt földgázkészlet ellenértéke volt.

Az NFM azonban konkrét válaszokat nem adott arra, hogy mennyi gázt vettek és mennyiért. Annyi derül csak ki, hogy a cégek megszerzésekor a tárolói mobil földgázkészlet jelentős részének nem az E.On volt a tulajdonosa, az az adás-vétellel sem került az MVM-hez.

A fennmaradó kisebb hányadhoz a hosszú távú szerződésnek megfelelő áron jutott hozzá az MVM. Az átadás-átvételkor a tárolókban lévő 1,7 milliárd köbméter gáz jelenleg is a helyén van. (Vagyis az állam kevesebb mint 850 millió köbmétert vett meg.) Németh Lászlóné kérdésre azt is közölte, nincs információja arról, hogy bármelyik gáztárolót bezárnák.