Eltűnnek a McDonald'sok Budáról?

2013.12.10. 11:30 Módosítva: 2013.12.10. 14:24
A Budagyöngyében november 30-án adtak utoljára hamburgert, és a Szépvölgyi út alján is megszűnik a McDonald's, december 13-án nyitnak ki utoljára. Egy Mekinek tavaly átlagosan 430 millió forintot kellett kitermelnie. Mi történik Budán?
  • A Kolosy térről a Vörösvári útra, a Flórián tér közelébe kell menni december 13. után
  • A Budagyöngye helyett pedig a Széll Kálmán térre vagy a Mammut 2-be érdemes elindulni

Már karácsony előtt nagyot zuhanhat a budai polgárok életszínvonala, hiszen a Hűvösvölgyből, Pasarétről vagy éppen a  Vérhalomról is sokkal többet kell ezentúl autóznia annak, aki hirtelen megkíván egy Big Macet, és egy nagy adag sült krumplit. November 30-án bezárt a Budagyöngye plázában évek óta működő McDonald's, és a Szépvölgyi úton, a Kolosy térnél is már csak december 13-áig van Happy Meal meg párszázas ajánlat. Aztán ott sem terjed majd az utcán a hamburger és a sült krumpli jellegzetes illata, csak a fagyos hegyi levegőt haraphatjuk majd.

A Kolosy téri McDonald's logója
A Kolosy téri McDonald's logója
Fotó: szaboze / instagram

Hogy a budai villák magas fenntartási költségei miatt jut egyre kevesebb hamburgerre, vagy a vásárlási szokások és Budapest városszerkezete alakult át, azt nem tudjuk, de nem hivatalos forrásokból úgy értesültünk, hogy mindkét gyorsétterem azért zár be, mert az elmúlt években jelentősen esett a forgalma.

A Szépvölgyi úti étterem helyett a Vörösvári útra, a Flórián térhez kell majd elmenni a betevő Big Macért, a Budagyöngye helyett meg a Széll Kálmán tér marad, esetleg a Mammut, de akkor meg kell mászni kétemeletnyi leértékelést és karácsonyi hangulatot.

A McDonald's hivatalos válasza szerint a bezárások oka egyértelműen az, hogy megváltozott a főváros közlekedése, és a budapestiek már máshol és máshogy vásárolnak.

„Cégünk 25 éve van jelen Magyarországon, ilyen hosszú idő alatt Budapest hatalmas változásokon ment keresztül, főbb közlekedési útvonalak változtak meg, és új forgalmi csomópontok alakultak. Hálózatfejlesztésünk természetes velejárója, hogy a folyamatos változásokhoz rugalmasan alkalmazkodva egyes éttermeket bezárunk, és helyettük máshol keresünk lehetőséget új éttermek nyitására" – válaszolták a gyorsétteremlánc sajtóosztályán, de azt nem árulták el, hogy jövőre hol nyitnak új éttermeket a most bezártak helyett. Sőt azt sem erősítették meg, hogy egyáltalán nyitnak új éttermeket.

Azt, hogy mit jelent, ha egy McDonald's rosszul teljesít, jól jelzi, hogy tavaly egy átlagos Meki forgalma 430 millió forint volt, ezzel egyébként éppen ez a franchise generálja éttermenként a legnagyobb forgalmat a Magyarországon jelenlévő nemzetközi láncok közül. Miközben világszinten amúgy a McDonald's rosszabbul teljesít, tavaly tíz év után először csökkent a forgalma, és rögtön 1,8 százalékkal, addig 2012-ben a magyar leányvállalat 2 százalékkal, 22 milliárdra növelte az éves forgalmát, és ebben benne sincsenek a franchise-partnerek éttermeinek bevételei. Mindezt úgy, hogy az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent a házon kívüli étkezés forgalma, a válság előtti, 2009-es bázisévhez képest idén várhatóan már 25 százalékkal kevesebbet költünk étteremre Magyarországon.

Meki a Parlamentben?

A McDonald's egyébként 15 év alatt 107 éttermet nyitott Magyarországon, és mindössze tízet zárt be, vagy helyezett át. A két most bezárt étterem közül a Budagyöngyében találhatót a McDonald's Magyarország üzemeltette, a Kolosy téren viszont franchise-ban árulják a hamburgereket. A franchise-tulajdonos pedig nem adta vissza a jogokat, így vélhetően a Szépvölgyi úti Meki helyett nemsokára lesz új gyorsétterem. Talán éppen a közelben, Budán.

A sajtóban ugyan elterjedt, hogy a Kossuth téren, a Parlament mellett nyílik egy új McDonald's jövőre, de ez félreértés csak: a boltot nyitó AmRestnek ugyan Közép-Európában vannak gyorséttermei is, de Magyarországon a KFC, a Pizza Hut és a Starbucks franchise-jogai tartoznak a céghez. Információink szerint az országgyűlési képviselők ezért két szavazás között nem egy McRoyalért ugorhatnak majd ki, hanem egy zsírszegény tejből készült grande lattéért az új Starbucksba.