Lagarde: Nincs vége a válságnak

2013.12.10. 16:31

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint ideje lenni valamit tenni a fiatalok munkanélkülisége ellen, mivel az hosszú távon veszélyezteti a gazdasági növekedést, és komoly bajokhoz vezethet – írja a Guardian.

Tényleg lehetséges arról beszélni, hogy vége van a válságnak, amikor a munkaerő 12 százalékának nincs munkája? Amikor a fiatalok munkanélkülisége kétszámjegyű, ráadásul annyira magas, hogy Görögországban és Spanyolországban 50 százalék felett van? És amikor amikor nem látni azt, hogy az emberek könnyebben tudnák visszafizetni a hiteleiket?

 – kérdezte az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság ülésén Brüsszelben arra reagálva, hogy nemrég vezető európai politikusok a válság végéről beszéltek. Arra figyelmeztetett, hogy a fiatalok hosszútávú munkanélkülisége a gazdaság hosszútávú növekedési potenciálját csökkenti. 

Lagarde szerint a munka nélkül maradt fiatalok nem szerzik meg a kellő tapasztalatot ahhoz, hogy továbblépjenek, ráadásul tapasztalatok azt mutatják, hogy minél hosszabb a munkanélküliség időszaka, átlagosan annál inkább romlik a munkaerő termelékenysége hosszútávon. Az IMF igazgatója szerint a bankszektor reformjára van szükség és "növekedésre, minél előbb".

 

Lagarde arra is figyelmeztetett, hogy mivel a jegybanki gazdaságélénkítő programok a nulla körüli kamatokhoz érve lassan a végükhöz érnek, költségvetési élénkítésre lehet majd szükség a kereslet fellendítése érdekében. Burkoltan a német exportvezérelt gazdasági stratégiával szemben is kritikát fogalmazott meg: azt mondta, az eurózóna érdekében érdemes lenne a német kereslet élénkítésére törekedni

Lagarde az Európai Központi Banknak azt üzente, hogy "tartsák a kamatlábat alacsonyan, és győzzék meg a befektetőket, hogy ez így is marad, amíg szükség van rá". Az IMF olyan munkaerő-piaci reformokat is kívánatosnak tartana Európában, mint a képzett munkaerő tagállamok közti mobilitásának könnyítése, a dereguláció, és a munkát terhelő adók csökkentése a fogyasztási adók növelésén keresztül.