Mégis nyomoznak NAV-ügyben

2013.12.11. 09:22 Módosítva: 2013.12.11. 10:30

Hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hivatali visszaélés gyanújával elrendelte a nyomozást Horváth András feljelentése nyomán – értesült a Népszabadság. A nyomozás az egykori adóhivatali dolgozó feljelentése nyomán a Fővárosi Főügyészség által három hete elrendelt feljelentéskiegészítéssel begyűjtött információkra épül.

Indul a nyomozás?

Horváth a közelmúltban azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) kivételezett helyzetben tartanak egy jól körülhatárolható adózói kört, amelynek tagjai döntően a kiemelt adózók közül kerülnek ki. A kiskereskedelmi láncoknál és beszállítóiknál szerinte szinte soha nincs áfaellenőrzés, és ha van, az érdemi megállapítás nélkül zárul.

Ez évi 1000-1700 milliárd forint áfabevétel-elmaradást okoz Horváth szerint, egyelőre viszont nem tudni, hogy feljelentéséhez milyen dokumentumokat csatolt. Első olvasatban az ügyészség a feljelentését nem találta elegendőnek, és csak a feljelentéskiegészítés után került abba a helyzetbe az NNI, hogy a nyomozás megindításáról határozhasson.

Indul a bizottság?

Eközben az LMP-nek is sikerült összegyűjtenie a 78 aláírást, így megalakulhat a NAV-botrányt kivizsgáló parlamenti bizottság. Az állami adóhatóság 2002 és 2013 közötti, kiemelt adózókkal kapcsolatos gyakorlatát vizsgáló bizottságról szóló határozati javaslatot Ángyán József független és Schiffer András LMP-s képviselő nyújtotta be.

A bizottság felállítását az LMP kezdeményezte, de ehhez a parlamenti képviselők legalább húsz százalékának támogatására van szükség. Mivel az MSZP 48 képviselője elvi okokból nem akart a jobbikosokkal egy listán szerepelni, kérdéses volt, hogy összejönnek-e az aláírások. Az LMP-nek sikerült 30 tagot találni a DK és a PM tagjai, valamint a függetlenek között, így a szocialisták is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A listán ugyan van egy ex-jobbikos, akit korábban kizártak a pártjából, de az MSZP efelett már kész volt szemet hunyni.