Öt éve dőlt be az amerikai gigapilótajáték

2013.12.11. 09:49

Öt éve dőlt be a világ legnagyobb pilótajátéka, a Bernard Madoff nevéhez fűződő befektetési csalás. Bár Madoff azt egyedül magát tartotta felelősnek a csalásért, bűntársai pere még ma is tart. A vád tanúja, Frank DiPascali vallomása alapján Madoff több volt munkatársát, köztük asszisztensét, Annette Bongiornót is azzal vádolják, hogy tudtak a csalásról. A vádlottak állítják, hogy fogalmuk sem volt, hogy amit tesznek, törvényellenes. Korábban Madoff öccsét is elítélték, amiért részt vett az átverésben.

Az Egyesült Államokban minden idők egyik legnagyobb pénzügyi csalása pattant ki, amikor a  2008. december 11-én a szövetségi hatóságok őrizetbe vették Bernard Madoffot, a New York-i elektronikus tőzsde, a Nasdaq igazgatótanácsának egykori elnökét, aki 50 milliárd dollárral károsította meg befektetőit, köztük komoly nagy bankokat és fedezeti alapokat. Többek közt Kevin Bacont, Steven Spielberget, John Malkovichot és Gábor Zsazsát is megkárosította. 

Madoff 150 éves börtönbüntetését tölti, miután 2009 márciusában bűnösnek vallotta magát. A szövetségi ügyészség a kárt korábban 65 milliárdra becsülte. Az amerikai befektetési tanácsadó úgy csalt ki pénzt az ügyfeleitől, hogy az új ügyfelek pénzét adta oda a régi ügyfeleknek, mintha azok a befektetésük hozamai lennének. 2008-ban, mikor a pénzügyi válság hatására ügyfeleinek tömegei akartak hirtelen a pénzükhöz jutni, a piramisjáték összedőlt.