Hatmilliárdot adunk a GE-nek

2013.12.12. 14:34
A kormány 6 milliárd forinttal, a GE pedig ötmilliárddal száll be az amerikai nagyvállalat magyarországi kutatás-fejlesztési beruházásába. Egészségügyi ipari internetet fejlesztenek Magyarországon, hazai egyetemekkel.

A magyar kormány 6 milliárd forintot (27 millió dollárt), a GE pedig további 5 milliárd forintot fektet egy kutatás-fejlesztési beruházásba. A projekt célja egy egészségügyi informatikai rendszer kifejlesztése, mely megkönnyítené a döntéseket és az egész ellátórendszert hatékonyabbá tenné az ipari internet segítségével.

A GE Healthcare által indított négyéves projekt a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Országos Onkológiai Intézet részvételével, konzorciumban jön létre. A program keretében 180 szoftverfejlesztő dolgozik majd.

Vályi-Nagy Vilmos, az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint „Magyarország lesz a globális központja ennek a szolgáltatásnak, amelyért amerikai és indiai helyszínek is versengtek". A GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója, Reich Lajos szerint pedig „nem túlzás azt állítani, hogy a GE Healthcare programja igazi áttörést hozhat az egészségügyben mind itthon, mind az egész világon".