30 kilométernyi vasútvonalat adtak át

2013.12.12. 14:10

Újra jár a vonat Pilisvörösvár és Esztergom között, miután több mint 30 kilométeren befejeződött a vasútvonal felújítása. A beruházás közel 20 milliárd forintba került – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel. Az utasok december 15-étől szállhatnak ismét vonatra Pilisvörösvár és Esztergom között.

A fejlesztés a budapesti elővárosi közlekedés egyik legfontosabb szakaszát, a naponta 14 ezer utast kiszolgáló Budapest–Esztergom-vasútvonalat érinti, és a felújításnak köszönhetően rövidül a menetidő, csökken a zaj- és porterhelés. 

A fejlesztés jövőre a solymári, pilisvörösvári és piliscsabai állomásépületek felújításával folytatódik. Az Északi Vasúti-hídig tartó szakasz kivitelezése 2014 végén fejeződik be. Új, kétvágányú vasúti pálya épül Aquincum felső és Pilisvörösvár között, így akár a 100 kilométeres sebesség is elérhetővé válik. A teljes átépítés után Budapest és Esztergom között várhatóan több mint 20 perccel csökken a menetidő.

A beruházás két külön közbeszerzés keretében valósult meg. A Pilisvörösvár és Piliscsaba közötti vonalszakasz kivitelezője a Szemafor Konzorcium (A-Híd Építő Zrt., Vasútépítők Kft., H.F. Wiebe GmbH & Co. KG.), nettó 10,4 milliárd forint értékben. A Piliscsaba és Esztergom közötti vonalszakasz kivitelezője az Inflexió Konzorcium (Vasútépítők Kft., H.F. Wiebe GmbH & Co. KG, A-Híd Építő Zrt.) nettó 8,7 milliárd forint értékben.