A Mol megvetné a lábát az Északi-tengeren

MTI/velvet
2013.12.13. 09:54

Részvény-adásvételi szerződést kötött a Mol Nyrt. a Wintershall Norge AS-vel, 14 kutatási-termelési licenc részesedésének megvételéről, amelyek az Északi-tenger Egyesült Királysághoz tartozó részén találhatóak, tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A közlemény szerint a tranzakció által a Mol az északi-tengeri régióban is megveti a lábát. Az átvett portfólió magába foglalja a Broom 29, a Catcher 20, a Cladhan 33,5, valamint a Scolty és Crathes mezők 50 százalékos nem operátori részesedését. Szintén a tranzakció része a Wintershall Sullom Voe terminálban és Brent vezetékrendszerben meglévő tulajdoni hányadának átvétele. A tranzakció azonnali készletnövekedést és jelentős közép-távú termelésnövekedést is jelent a Mol számára.

A vételár 375 millió dollár, amely a 2014 első negyedévében esedékes záráskor módosulhat. Az ügylet zárásának előfeltétele az Egyesült Királyság Energia és Klímaügyi Misztériumának (DECC), illetve a releváns mezőkön tulajdoni hányaddal rendelkező partnerek jóváhagyásának megszerzése. Az akvizíció megvalósításának fedezete a csoport 2013-as működési cash-flow-ja, amely jóval meghaladja az organikus beruházások és a tranzakció költségének összegét - közölték.