Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Százmilliárdot követelhet vissza Lázár

2013.12.13. 06:30

Százmilliárd forintnyi támogatást követelhet vissza a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azoktól a vállalkozásoktól, amelyek nem mentek át az ügynökség átláthatósági szűrőjén - szemlézi a pénteki Magyar Nemzetet az MTI. Az nem derült ki, hogy az előzetes becslés mire alapul, de a kormánnyal baráti viszonyt ápoló lap nyilván nem véletlenül írta, amit írt.

A 'Nemzet szerint a Lázár János alá tartozó szervezet jelenleg 46 ezer pályázatot vizsgál, a munkával tavaszra lesz kész. Eddig tizenkét támogatási szerződés felbontását kezdték meg, de mivel ezekben még nem történt meg a pénzkifizetés, ezért azt vissza se kellett követelni. Ha azonban az NFÜ olyan céget talál, ahol már kifizették a pénzt, ott a támogatást kamatostul kell majd átutalni az NFÜ számlájára.

A 'Nemzetnek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, az érintett pályázatoknál az volt a baj, hogy „nem feleltek meg az átláthatóság szabályainak”.

Az NFÜ szeptemberben indította meg átláthatósági vizsgálatát, októberben 2500-ra becsülte azon támogatást felvett cégek számát, melyek nem jelentették az NFÜ-nek, hogy hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztésekből bejövő jövedelem után. 

Az átvilágítási kampány eddig több helyen is életszerűtlen eredményeket produkált. A rossz kommunikáció miatt több „ártatlan” cég és szervezet is feketelistára került, köztük például egy tulajdonos nélküli szakszervezet, államosított takarékszövetkezet, taxistársaságok vagy az MLSZ néhány alvállalkozása is.