Harcolnak a cukor fordított áfájáért

2013.12.16. 17:17

Az Európai Bizottság (EB) formai okból utasította el Magyarországnak azt a kérelmét, hogy Brüsszel gyors eljárás keretében engedélyezze a magyar cukorkereskedelemben a fordított áfa alkalmazását - derült ki a Bizottság közleményéből, írja az MTI.

A vizsgálat alapvető feltétele a vélelmezett csalás kiterjedtsége mellett, hogy egy tagországban hirtelen, váratlanul bukkanjanak csalásra, ami Magyarország esetében nem teljesül, mivel a csalások  évek óta tartanak a cukorszektorban az Európai Bizottség szerint.

Mi az a fordított áfa?

Magyarországon a gabonaszektorban és az építőiparban működik fordított adózás. A fordított áfafizetési rendszer megszűnteti azt a gyakorlatot, hogy az áfát a termék előállítási, illetve értékesítési láncában minden eladó felszámolja, majd visszaigényelje, így az nem halmozódik. A végső értékesítő - aki a fogyasztónak ad el - fizeti be azt az áfát, amit nem lehet már visszaigényelni. A fordított adózásnál a láncolatban áfa nélkül áramlik az áru, és csak a láncolat végén szereplő, utolsó eladó számolja el és vallja be az áfát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vevő által kifizetett áfa közvetlenül az államhoz kerül.

 Az Európai Bizottság  ezért javaslatokat küldött, amellyel szerint a magyar hatóságok fel tudnak lépni az áfacsalások ellen. Az EB javasolta többek között, hogy alaposan vizsgálják meg az adószámot igénylő cégeket még az adószám kiadása előtt. Be lehet vezetni átmeneti adószámot, amely bizonyos korlátozásokkal járhat, például az érintett cég csak belföldi tranzakciókat végezhet, amíg át nem esik egy alapos ellenőrzésen. Az EB javasolta még a cégjegyzékből való törlés megkönnyítését, továbbá a hírszerzési munkát, hogy "korai szakaszban" sikerüljön kiszűrni a csalókat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn közleményben reagált a döntésre: a magyar kormány folytatja az intenzív tárgyalásokat Brüsszellel és ha szükséges, új kérelmeket nyújt be – írta az NGM közleményben.

A kormány novemberben kérte a fordított áfafizetés bevezetésének engedélyezését a szektorban, arra hivatkozva, hogy a cukorkereskedelemben jelentős mértékű az áfacsalásra épített fiktív ügyletek aránya.