Nem tudunk mit kezdeni az áfacsalásokkal

2013.12.16. 22:57

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese szerint nincs megoldás az áfacsalások felszámolására, az áfarendszerben mindig lesznek csalók, írja az MTI.  Az adóhatóság évente nagyjából 500 milliárd forint adóhiányt állapít meg, és a csalások volumene is évről évre folyamatosan nő, mondta Varga az Adó Online-nak adott interjúban. A felszámolás alatt álló cégek összes áfatartozása nagyjából 300-400 milliárd forint, ami már elvesztett költség. 

A NAV négyezer revizora nem csak áfát ellenőriz, havonta 100-110 ezer bevallás érkezik a hatósághoz, ebből 40-45 ezer kiemelt fontosságú, mert vagy visszaigénylést, vagy átvihető követelést tartalmaz. Ráadásul negyedévente még ennél is rosszabb a helyzet. Az áfacsalások hatékonyabb ellenőrzéséhez ezért először meg kellene többszörözni az adóhatóság létszámát. Varga felhívta arra is a figyelmet, hogy egész Európa az önadózás elvét követi, ami azt jelenti, hogy a hatóság megbízik az adózóban. 

Az e-útdíj azért segíthet

Jó hír, hogy a NAV jövőre már belenézhet e-útdíjfizetés rendszerébe, és az online pénztárgépek is segíthetnek az áfacsalások ellenőrzésében.  "Az e-útdíj rendszeren keresztül tudni fogjuk, hogy valójában merre mennek a kamionok, sőt a felvételekből az is látható lesz, hogy szállítanak-e árut" - mondta. Az online pénztárgépek bevezetése szintén növeli az áfabevételeket.

Arra a kérdésre, hogy mi jelenthet megoldást az áfacsalások ellen, Varga Árpád  bűnügyi igazgatóság megalakulását emelte ki. "Korábban meg kellett keresni a társhatóságokat - a rendőrséget, a vámosokat -, ami borzasztó nehézkes volt, már nem kell, ráadásul a bűnügyi igazgatóság titkosszolgálati eszközöket is használhat". 

Varga szerint egyszerűen tudomásul kell venni, hogy az áfacsalást nem lehet felszámolni. "Lehet harcolni ellene új intézményekkel, hatékonyabb ellenőrzéssel, új eszközökkel, de ebben az áfarendszerben mindig lesznek, akik bűncselekményt követnek el, ahogy vagyon elleni bűncselekmények is mindig lesznek, és gyilkosságok is" - mondta.