3 százalékra csökkent az alapkamat

2013.12.17. 14:09

A várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékponttal 3,00 százalékra vágta az irányadó rátát a jegybank. A hazai monetáris politika mozgástere a Fed eszközvásárlási programjának kivezetése körül kialakult helyzet miatt egyre szűkebb, viszont a hazai inflációs folyamatok azon irányba mutatnak, hogy az elvi lehetőség továbbra is adott a kamatvágásra, írta az Equilor. Az elemzők a következő kamatdöntő ülés alkalmával 0,1 százalékpontos csökkentésre számítanak.

Az elemzői várakozások minimum, illetve maximum értéke komoly szórást mutat 2014 kapcsán. Az viszont egyértelműen látszik, hogy a kamatvágás alja a Bloomberg konszenzusa szerint 2,7 százalékon alakul, ahonnan többen az alapkamat emelését várják.

 

A mai ülésen a monetáris tanács már úgy hozhatja meg a döntést, hogy ismeri a friss inflációs jelentés helyzetértékelését és előrejelzését. A Portfolio.hu szerint feltehető, hogy az inflációs kilátásokat illetően még optimistább lesz a stáb, és középtávon alacsonyabban húzódó inflációs pályát jósol. A növekedési előrejelzése már az előző jelentésben is szép magas volt a stábnak (2,1%), de nem kizárt, hogy kicsit még ez is feljebb kúszik. 15 órakor jelenik meg az MNB részletes indoklása és a jegybank inflációs előrejelzése is.