A Sberbank tényleg jogsértően hárította át az adót

2013.12.17. 10:34

Első fokon pert nyert az MNB a Sberbankkal szemben. A Sberbank jogsértően az ügyfelekre hárította a tranzakciós illetéket. Az MNB jogelőd felügyeleti hatósága idén júniusban kötelezte a bankot bő kétszázmillió forintnyi jogtalanul beszedett díj visszafizetésére az ügyfeleknek.

A Sberbank (korábban Volksbank) azután indított pert, hogy a PSZÁF 2013. júniusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével és a díjszámítási módszer megváltoztatásával jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire.

A bank ugyanis új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál és bankkártyájánál, általa elismerten a tranzakciós illeték áthárítására. A hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A bank előzőleg - az új díj életbe lépéséig - számos számlacsomagjánál az ügyfelekre nézve hátrányosan módosította a szerződésekben foglalt díjszámítási módot is. Ezt viszont szintén törvény tiltja.

A történtek miatt a felügyelet a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett összesen 21 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, illetve a díjszámítási mód megváltoztatásával a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett 233 millió forintnyi díjat.