Még tovább is mehet az MNB

2013.12.17. 22:42 Módosítva: 2013.12.17. 22:43

Van még mozgástere a Magyar Nemzeti Banknak a további monetáris enyhítésre, de a kamatcsökkentések nagy valószínűséggel az eddiginél kisebb lépésekben folytatódnak – jósolták londoni pénzügyi elemzők a 0,20 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés keddi bejelentése után.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport közölte, várakozásuk szerint az MNB márciusra – egyenként 0,10 százalékpontos lépésekben – 2,70 százalékra csökkenti alapkamatát. Hangsúlyozták viszont, hogy az enyhítési ciklus végpontja valójában nincs kőbe vésve, és az MNB valószínűleg nyitottan áll hozzá ahhoz a kérdéshez, hogy hol legyen a kamatmélypont.

A JP Morgan londoni elemzőinek előrejelzése szerint a tizenkét havi inflációs ráta decemberben 0,2-0,3 százalékra lassul, és 2014 jelentős részében is 2 százalék alatt lesz. Jövő decemberre azonban a ház 3 százalékra visszagyorsuló éves inflációt vár Magyarországon.

Hangsúlyozták értékelésükben, ha a magyar kormány végrehajtja a tervezett harmadik közműdíj-csökkentést is, az a cég 2014 végére szóló inflációs prognózisát a 2 százalékos ütemhez közelebbi szintre mérsékelné. Úgy vélik, az MNB monetáris tanácsa az infláció mellett a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázat biztosítási csereügyleteinek árfolyamát is szoros figyelemmel követi majd annak eldöntéséhez, hogy milyen kamatszinten érjen véget a jelenlegi enyhítési ciklus. Szerintük a monetáris tanács a CDS-árfolyamot a magyar gazdasággal kapcsolatos befektetői kockázati megítélés jó mércéjének tekinti.

William Jackson, a Capital Economics vezető elemzője értékelésében felidézte, hogy a ház korábban a most elért 3,00 százalékos MNB-alapkamaton várta a magyar jegybank monetáris enyhítési ciklusának végét. Jackson szerint azonban a monetáris tanács keddi közleményéből további kamatcsökkentések lehetősége olvasható ki, bár megjegyezte, a magas devizaadósság korlátot szab az esetleges agresszív enyhítési lépéseknek.

A szakértő a monetáris politika további pályáját meghatározó tényezők között kiemelte, hogy a magyar és a cseh gazdaságban is egyaránt jelentős kapacitástöbbletek mutatkoznak, ez valószínűtlenné teszi mindkét gazdaságban az infláció jelentős gyorsulását még a gazdasági növekedés élénkülése esetén is.

Jackson szerint mindemellett a folyómérleg-deficitek meredek csökkenése azt is jelenti, hogy a forint és a cseh korona valószínűleg viszonylag jól átvészeli majd az amerikai szövetségi tartalékbank (Federal Reserve) által folytatott mennyiségi enyhítési program széles körben várt leépítését. Ezek a tényezők szerinte lehetővé teszik a jegybanki kamatok alacsonyan tartását a gazdasági kilábalás élénkítéséhez.

A 4cast elemzőház szakértői hasonló következtetésekre jutottak a keddi kamatdöntés után. A közlemény kulcsmondatának nevezték azt, hogy bár van még lehetőség kamatcsökkentésre, azonban indokolttá válhat a csökkentések ütemének lassítása. A ház szerint a módosított inflációs és GDP-előrejelzések is összességében jó megalapozást adnak a monetáris tanács enyhe alapállásának fenntartásához.