Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Ezzel vigyázzunk a karácsonyi vásárlásnál

2013.12.18. 15:44

Az internetes áruházak forgalma az ünnepek előtt ugrásszerűen megnő, ugyanakkor a vásárlásokkal összefüggő kötelezettségekkel, buktatókkal sokan nincsenek tisztában. Fontos szempont, hogy melyik országból rendelünk ajándékot, és az is, hogy milyen értékű az adott termék, hiszen ezek alapján határozzák meg, hogy áfa vagy vámköteles-e az áru.

A NAV egyébként az utóbbi időben egyre szigorúbban lép fel ezekben az ügyekben is, így mindenképpen érdemes tisztában lenni a szabályokkal, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket – tanácsolja a Faludi Wolf Theiss ügyvédi iroda.

Ha veszünk

Amennyiben úgy döntenénk, hogy a karácsonyi ajándékokat valamilyen külföldi webáruház kínálatából szeretnénk megrendelni, legelőször azt kell figyelembe venni, hogy mely országból fogják nekünk elküldeni a megrendelt küldeményt. Amennyiben az Európai Unió egyik tagállamából érkezik, akkor az EU-s szabályok miatt nem merül fel a beszerző magánszemélyeknél vám- vagy egyéb adófizetési kötelezettség.

Ugyanez nem mondható el az EU-n kívülről érkező (pl. USA, Kína, Japán, Svájc) küldeményekre, hiszen ezek esetében az értéküktől függően a beszerzőnél felmerülhet vám- és általános forgalmi adó (áfa) fizetési kötelezettség Magyarországon. Az alábbi táblázatok foglalják össze az irányadó vám- és áfa terheket:

Külföldi magánszemélyektől magánszemélynek érkező küldemények (ajándék):

Küldemény értéke (euró) Vám- és áfa teher
0 – 45 vám- és áfa mentes, vámeljárás alá nem tartozik
45 – 150 vámmentes, de 27% áfa terheli
150 – 700 2,5% vám és 27% áfa terheli
700 – 999 kereskedelmi vámtarifa* és 27% áfa terheli
1000 - kereskedelmi vámtarifa* és 27% áfa terheli

Külföldi jogi személytől megrendelt áru (ún. rendelt áruk):

Küldemény értéke (euró) Vám- és áfa teher
0 – 22 vám- és áfa mentes, vámeljárás alá nem tartozik
22 – 150 vámmentes, de 27% áfa terheli
150 – 700 2,5% vám és 27% áfa terheli
700 – 999 kereskedelmi vámtarifa* és 27% áfa terheli
1000 - kereskedelmi vámtarifa* és 27% áfa terheli

*kereskedelmi vámtarifa változó mértékű az áruk mértéke és besorolása alapján, 0-12%-ig terjedhet

Ha a küldemény szállítója nem végzi el a vámkezelést – ez történhet írásbeli meghatalmazás vagy jogszabályi felhatalmazás alapján automatikusan –, akkor a megrendelőnek saját magának kell intézkednie az illetékes vámszervnél a vámkezelésről. Ennek érdekében célszerű a szállítóknál előzetesen információt beszerezni. Fontos felhívni a figyelmet még arra is, hogy bizonyos áruk behozatala korlátozás alá esik, így például nyilvánvalóan nem lehet hamis termékek vagy például speciális vényköteles gyógyszerek vámkezelését kérni.

Ha eladunk

Amennyiben karácsony után a megunt vagy feleslegessé vált dolgainkat különböző online felületeken keresztül értékesítenénk, hasznos, ha tisztában vagyunk az így szerzett jövedelmünk adózásával is, ugyanis a NAV az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordít az internetes kereskedelem ellenőrzésére, és gyakran magánszemélyek esetén is próbavásárlásokat végez.

„A személyi jövedelemadó szabályai szerint az ingóértékesítésből származó jövedelem adóköteles, azonban nem kell a jövedelmet megállapítani és bevallani sem, ha az adott évben az ebből származó bevétel nem haladja meg a 600 ezer forintot. Fokozott figyelmet kell fordítani arra is, hogy az internetes árusításunk nem fog-e üzletszerűnek minősülni, főleg ha rendszeresen élünk ezzel a lehetőséggel, és jövedelmünk nem elhanyagolható részét teszik ki az ebből szerzett bevétel. Abban az esetben, ha az adóhatóság megállapítja, hogy adószám nélküli magánszemélyként üzletszerűen folytatjuk az online értékesítést, amelyet csak adóalanyok végezhetnek, akkor súlyos büntetéseket szabhat ki és az szja-n kívül egyéb adókban – például áfa – is felmerülhetnek fizetési kötelezettségek– mondta el a részletes szabályozást dr. Varga Erzsébet, a Faludi Wolf Theiss ügyvédi iroda adópraxisának ügyvédje.