Mit nyerünk a Főgázzal?

2013.12.18. 14:02 Módosítva: 2013.12.18. 14:02

A fogyasztóknak várhatóan nem jelent majd észrevehető változást, hogy az állam 41 milliárd forintért megveszi az RWE kisebbségi tulajdonrészét a Főgázban. A társaság többségi tulajdonosa eddig is a főváros volt.

A Portfolio.hu azt írja, a budapesti Főgáz Zrt. az ország négy nagy gázszolgáltatójának (E.ON, GDF Suez, Tigáz, Főgáz) az egyike, amely az elmúlt időszakban éves szintén közel 2 milliárd köbméter földgázt értékesített. Ez hozzávetőlegesen az éves országos fogyasztás egyötödének felel meg. A társaság egyetemes szolgáltatóként részt vesz a lakossági fogyasztók ellátásban. A gázszolgáltató 2012-ben közel 773 ezer háztartást látott el földgázzal, teljes egyetemes szolgáltatói portfóliójában a budapestiek aránya meghaladja a 90 százalékot.

A Főgáz csoportszinten az elmúlt években is viszonylag jól tartotta magát, adózott eredménye még tavaly is 7 milliárd forint körül alakult, azonban a lakossági kört ellátó egyetemes szolgáltatói tevékenysége már a rezsicsökkentési program elindítását megelőzően is veszteséget mutatott, 2011-ben 1,4, 2012-ben pedig 2,7 milliárd forintos mértékben.

A társaságcsoporthoz tartozik az ország legkisebb méretű gázelosztó társasága, amely Budapest területére, illetve néhány környező településre terjed ki. A Főgáz Földgázelosztási Kft. 2012-ben 5 856 kilométernyi vezetéket üzemeltetett, így az elosztási területet figyelembe véve a társasághoz tartozik az ország legsűrűbb gázhálózata.