Mindenki bukott a trafikokkal

2013.12.19. 08:48

Feleannyi cigi fogyott októberben, mint az előző év hasonló időszakában – ismerteti a NAV jövedéki statisztikáit a vg.hu. Az 529 millió szál legálisan eladott cigi az idei legalacsonyabb havi adat. Éves összesítésben 2013 októberéig 8,1 milliárd szál fogyott, míg tavaly összesen 12,5 milliárd szál, azaz időarányosan jelentős a csökkenés.

Amióta idén július elsejétől már csak a nemzeti dohányboltokban lehet legálisan cigarettát vásárolni, még nem volt olyan hónap, amelyben 1 milliárd szál felett lett volna a fogyasztás, pedig az előző években inkább az a hónap volt a kakukktojás, amikor a fogyasztás nem lépte át ezt a számot.

Egyébként szeptemberben folyt be az év legmagasabb dohánytermékek után járó jövedéki adóbevétel, 36,2 milliárd forint, míg az októberben ugyanez a bevétel 28,8 milliárd forintot tett ki. A két hónap adatai összesen 5 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal haladják meg az elmúlt év azonos időszaki adatait, tehát a jövedéki adóbevétel növekedett. Ez a többlet azonban csak az akkori időszaki trendnek köszönhető – a jövedéki adó tavaly őszi emelése miatt a gyártók már korábban bespájzoltak.

A dohánypiac zsugorodásának egyik oka az, hogy a megnövelt árrés ellenére települések százaiban még mindig nincs kijelölt árus – így nincs legális cigi sem. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ennek orvoslására írt ki január 17-i határidővel mintegy 992 kistelepülési pályázatot.

A trafikokra vonatkozó jogszabályok annyiban változtak, hogy a jövő nyártól új dohányboltot már nem lehet nyitni másik dohánybolt bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül, hipermarket-nagyságú üzletekben vagy benzinkutakon. Az új kikötések az eddigi koncessziós jogokat nem érintik.