no

Teljes rejtély a 266 milliárdos gamási cégcsoda

2013.12.21. 14:06 Módosítva: 2013.12.21. 14:19
Egy elhagyott családi ház, egy üres falu, papíron hatalmas tőke, és sok megválaszolatlan kérdés – ez maradt a gamási cégcsoda felderítését célzó első erőfeszítéseink után. Az mindenesetre kiderült: a cégek világa olyan, mint az alkímia, nagyon könnyű a semmiből gigantikus értéket teremteni. Elég egy igazolás.

Honnan van vajon a Molnál sokkal, két és félszer nagyobb alaptőkéje a somogyi tanyára bejegyzett 3SZV Zrt.-nek? Azt megtudtuk, hogy a cégben van kétmillió forint készpénz, az ezen felüli 266 milliárd forint jegyzett tőke teljes egészében a következőből áll. 

16 db. 3SZV-Termodinamikai eljárás, illetve ezekhez kapcsolódó licensz díjak feletti rendelkezési jog értéke.

Ez nem pénzbeli hozzájárulás, tehát valamiféle szellemi tulajdon apportja. A számviteli törvény előírja, hogy ezt az értéket, és az érték megállapításának módszerét igazolnia kell valakinek: vagy magának, aki a nem pénzbeli juttatást adja, vagy a külső könyvvizsgálatnak.

Viszont az indokláshoz elég egy 2-3 soros nyilatkozat is. Ha ez megvan, akkor a cégbíróság nem is mérlegelhet, be kell jegyeznie a tőkét, akármennyire abszurd is a szám. Ebben az esetben a szellemi tőke egy tőkeemelés során került a céghez, és ezt előzetes felülvizsgálat után aláírta egy külső könyvvizsgáló: a kaposvári bejegyzésű Gallai '99 Kft. (a cégnek van egy saját könyvvizsgálója is, a balatonlellei Csere Kálmán).

Nem indokolatlanul lett az alaptőke akkora – ezt mondta Gallai Lajos az Origo.hu megkeresésére, többet viszont nekik sem mondott el. Csak annyit, hogy állítólag Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter „ígéretét is bírja az ügy”.

Beszéltünk több cégjogi szakértővel is, szerintük a 266 milliárd forintos jegyzett tőke töredékénél is már a big four – tehát a négy globális piacvezető – könyvvizsgáló cég szolgáltatásait szokták igénybe venni, már csak azért is, mert különben rögtön gyanút fog az adóhivatal.

Mi lehet a szabadalom?

Sokfelé érdeklődtünk az elképesztő termodinamikai szabadalmak felől is. Egy helyen találkoztunk a 3SzV nevével, egy több mint tíz évvel ezelőtti szakmai bírálatban:

RM.1. Kaptay Gy.: Rövid vélemény a 3SzV Komplex Rendszerrõl a 2001. december 20-án átnyújtott 175 oldalas anyag áttanulmányozása alapján, amire dr. Károly Gyula, az MTA Metallurgiai Bizottságának elnöke kért fel, fizikai-kémiai szempontok szem elõtt tartásával. 2002. jan.2., 2.o. (negatív - értékelhetetlen)

Beszéltünk a bírálat írójával is, de ő már nem emlékszik erre a múlt ködébe vesző esetre. Persze lehet, hogy ennek a közel tízéves találmánynak semmi köze nem volt a tavaly alapított 3SZV-hez, de ha volt, akkor is elképzelhető, hogy már egy feljettebb technológiáról van szó.

Szegvári Gyula László egyébként „A műszén illetve szuperszéngyártás a Biopiro tüzeléstechnikai komplex rendszerben” címmel írt könyvet az 1990-es évek elején, és 1991-ben céget is alapított az eljárásra, szintén óriási alaptőkével – ám ezt néhány év alatt felszámolták.

Érdekes részletkérdés, hogy a cégkivonat szerint nem termodinamikai eljárásokkal, hanem „szerves vegyi alapanyag gyártásával” foglalkozik a bővebben 3SZV Alternatív Energetikai, Műszén-kémiai Termékgyártó és Kutatás-fejlesztési Zrt. nevű vállalat.

Gazdagabb Csányinál

Ezeket egyébként a cég hozzánk eljutott, tavaly nyárra dátumozott alapszabályából olvastuk ki, amint ahogy azt is, hogy a cég tulajdonosai között a következőképpen oszlik meg a tulajdon:

  • Szegvári Gyula László: 266 000 db. részvény
  • Nagy László: 1 db. részvény
  • Papp András Zoltán: 1 db. részvény

Minden részvény egymillió forintot ér. Szegvári Gyula László tehát elvileg elég gazdag ember, letaszítaná Csányi Sándort is a leggazdagabb magyarok listájáról. Még egy embert lehet a céghez kötni, a gamási Jeszenszky János Gábort, aki a felügyelőbizottság tagja, és korábban Gamás polgármestere is volt. Viszont egyiküknek sincs semmi más érdekeltsége.

Gamáson nem sejtik a 266 milliárd titkát

A cégnél egyébként – hiába a gigantikus eszmei értékű szabadalmak – annyira nem pörgött az élet tavaly. A félmillió forintos forgóeszközökből ötezer forintot elkötöttek valamire, árbevétel viszont nem volt – így ötezer forintos mínusszal fejezték be az évet. Hogy 2013-ban beindult-e a bolt, azt majd csak az idei mérleg közzététele után fogjuk megtudni.

Szegvári Gyula László bajba kerülhet

Két szempontból sem áll jól a cégvezető. Egyrészt ha kapna egy adóhivatali ellenőrzést, akkor el kellene magyaráznia, hogy miért nem vezetett félre senkit a szellemi érték apportjának értékelésével. Ha az – egyébként minden számvitellel kapcsolatos ügy ellenőrzésében illetékes – NAV úgy látná, hogy valótlan értéket tüntettek fel, akkor bűncselekmény gyanúja merülne fel. Ugyanezért a szabadalmak értékét igazoló könyvvizsgáló is osztozik a felelősségen.

De akkor mire jó ez az egész?

Mivel a cég vezetése sűrű ködbe burkolózott, csak találgathatunk, hogy miért érheti meg ilyen óriástőkét bejegyeztetni. A jóhiszemű olvasat szerint a cégnek lehetnek valós szabadalmai, amiket előre jó magasan kíván beárazni. A rosszhiszemű megközelítés szerint itt valamiféle, például pályázati, hitelfelvételi vagy befektetők becsábítására irányuló trükközésről van szó.

Érdeklődtünk a NAV-nál, hogy nem szúrt-e szemet nekik ez a tavaly alapított, galaktikus alaptőkéjű kapott cég, ami a laikus szemlélőnek is feltűnik. Az adóhivatal közölte, hogy amit kérdezünk, adótitok, azért nem adnak felvilágosítást.

De akkor sem járna jól a cég nagytulajdonosa, ha öt éven belül véletlenül – valami ármány folytán, vagy kényszerből – kikerülne a kezéből a 3SZV irányítása. Ebben az esetben ugyanis, ha a társaság vitatni kezdené a szabadalmak értékét, vagy akár csak azt, hogy azok megőrizték-e az értéküket, perelhetővé válna.