A pápa a legmenőbb tanácsadócégekkel dolgozik

2013.12.21. 15:02

Az egyebek mellett a nehezen áttekinthető gazdasági ügyeiről is közismert Vatikán életében új korszakot jelent, hogy a gazdálkodásának teljes átvizsgálását nem belső szakértőre, hanem nyílt versenyen kiválasztott cégekre bízza.

A McKinsey & Company a Vatikán kommunikációs tenderét nyerte meg, a KPMG pedig a könyvvitel modernizálásáról szóló versenykiíráson győzött. A McKinsey-nek a Vatikán sok csatornán zajló kommunikációját kell átvilágítania, és javaslatot tenni annak modernizálására. Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerint a munka 2-3 hónapig tarthat. A munka kiterjed a Vatikán tévéjére és rádiójára, az Osservatore Romano című lapra és a vatikán híroldalára is.

A döntést a Vatikán pénzügyi és szervezeti átvilágítására Ferenc pápa által által létrehozott bizottság jelentette be.

Ugyanez a bizottság nemrég a Promontory Financial Group-ot bízta meg a pápai állam bajba jutott bankjának átvizsgálásával, hogy kiderüljön, megfelel-e pénzintézet a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen létrehozott szabályoknak. A PFG világítja át a szentszék ingatlanvagyonát kezelő APSA-t is, az EY pedig a múzeumok és a vámmentes áruház könyvvitelét nézi át.

A Vatikán pénzügyi és szervezeti problémáira tavaly derült fény, amikor komornyikja kiszivárogtatta az időközben lemondott XVI. Benedek pápa levelezésének egy részét, amiből egyebek mellett korrupciós üzelmekre és megdöbbentő mértékű pénzszórásra derült fény.