Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Megszűnik a kettős pénz Kubában

2013.12.21. 13:45

Kuba meg akarja szüntetni kettős valutarendszerét, azaz eltörölnék a kommunista országban az amerikai dollár árfolyamához kötött peso használatát, írja az MTI. Marion Murillo elnökhelyettes pénteken jelentette be a kubai parlamentben, hogy meg fogják szünteti a konvertibilis pesot, és annak használatát összevonják a normál pesoéval.

A kettős valutarendszert 1994-ben vezették be Kubában a Szovjetunió bukása miatt bekövetkezett gazdasági válság hatására. A rendszer lényege az volt, hogy Kuba külföldi valutát tudott szerezni a nemzetközi kereskedelemhez, miközben a gazdaság nagyobb részét elszigetelte a szabadpiaci hatásoktól. Pesóban fizették a béreket és állapítják meg az árakat, a konvertibilis pesót az idegenforgalomban, elit éttermekben és importtermékeket árusító boltokban használták.

Jelenleg Kubában a turisták használhatják a konvertibilis pesot, aminek árfolyama megegyezik a dolláréval, de az átlag kubaiak normál pesoja csak 4 centet ér. A rendszer előnyt jelent a turisztikai iparágban kubaiaknak, és több terméket csak olyan állami boltban lehet megtalálni, ahol csak a konvertibilis pesot fogadják el fizetőeszközként.

Többek szerint a kettős valutarendszer a kubaiak közti egyenlőtlenség egyik szimbóluma lett, ezért is kell megszüntetni. Kezdetben viszont ha eltörlik a konvertibilis pesot, az eddig konvertibilis pesoban jegyzett termékek ára nem változik majd azonnal, tehát továbbra is elérhetetlen marad a lakosság többsége számára.

Kubai lapok már cikkeztek erről, de Marion Murillo bejelentése volt a kormány részéről az első hivatalos elismerése annak, hogy változások lesznek a kettős valutarendszerben. Az elnökhelyettes azt nem közölte, hogy mikor kezdik meg a reformokat.

A kubai reformokról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.