no

Golyózáporos hét látványos kilövési engedéllyel

Ez történt a gazdaságban az év 51. hetében

2013.12.22. 21:18
  •  A bankoknak kedvezően döntött a Kúria a devizahitelek ügyében, amiért kormányoldalról golyózáport kapott. A történet Brüsszelben folytatódik, de egy újabb kormányzati akció sem kizárt.
  • 266 milliárdos rejtélyes csodacéget alapítottak Gamáson, a tulajdonost senki nem találja.
  • Több nyomozás indult az exnavos Horváth András ellen, mint az áfacsalók ellen. Horváth Andrásnál házkutatás volt, több bizonyítékát elvitték.
  • Elfogadták a költségvetést, 3 százalékra csökkent a kamat.
  • Az amerikai Fed meglépte azt, amiről egy éve mindenki beszél.

Döntött a Kúria a devizahitelekről, amire senki nem számított, mert a Kúria maga igyekezett cáfolni azt, hogy gyors döntés lesz. Aztán mégis lett, a lényeg vázlatosan:

  1.  A devizaadós viseli az árfolyamváltozás hatásait.
  2.  Az árfolyamkockázat önmagában nem ütközik jogszabályba.
  3.  A bíróságnak a szerződés érvényessé nyilvánítására kell törekednie.
  4.  Ha egy rész érvénytelen a szerződésben, de enélkül a rész nélkül is teljesíthető a szerződés, akkor a kikötés érvénytelennek nyilvánítása nem vált ki joghatást.
  5.  Azzal kapcsolatban, hogy átlátható-e az egyoldalú szerződésmódosítás feltételrendszere, a Kúria megvárja az Európai Bíróság döntését.

A Kúria elnöke szerint a bíróságok eszköztelenek az ügyben, a pártok kritikái meg nem érdeklik. Pedig utóbbiból jó sok volt:

Gyáva, rossz, a bankoknak kedvező lépés

- így támadta a Kúriát Kósa Lajos és Orbán Viktor is. A kormány december 23-án hétfőn tárgyal a devizahitelesekről, legszívesebben mindent a bankokra terhelnének, és olyan kijelentés is elhangzott, hogy húsz százalékos törlesztőcsökkentés jöhet.

Matolcsy György jegybankelnök szerint négy nagy bank is kivonulhat Magyarországról, mert ezek a bankok nem segítik a gazdaságot, nem hiteleznek eleget. Matolcsy mellett a rezsibiztos is rászállt a bankokra: szombaton kiderült, arra kötelezik őket, amire a gáz- és áramszolgáltatókat: kormányzati ingyenreklámra. Az árfolyamgátas ügyfelek számlájára rá kell írják, hogy eddig mennyit takarítottak meg.

Az igazi rezsicsökkentés is folytatódik, jövőre jön a harmadik vágás. Ezt a panelesek bukhatják, mert a gáz- és az áramár csökkentése biztos, a távhőé viszont nem. Az állam hamarosan a saját pénzéből is fizeti a rezsicsökkentést, mert jóváhagyta a Főgáz megvásárlását. Hogy mit nyerünk ezzel? Semmit, a fogyasztóknak a váltás várhatóan nem tűnik majd fel.

Megvan AZ IGAZI troll

Elfogadták a jövő évi költségvetést: 2014 eléggé ki lesz centizve, nagy csúszások nem férnek bele. Pedig van jó sok kockázat. A Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád szerint rendben lesz a hiánycél, a két százalékos növekedés is tartható.

Idén már biztosan nem száll el a hiány, novemberben 11 milliárdos többlet lett a költségvetésben. Az útdíj is üzemel, 75 milliárd jött be eddig, Németh Lászlóné szerint a rendszer elindítása

az elmúlt 10 év legnagyobb sikere a közlekedésben.

Ami az útdíj a közlekedésben, az a kamatmélypont a gazdaságpolitikában: 3 százalékra csökkent az alapkamat, miután Matolcsyék megint vágtak. Ezzel megint elmondhatjuk, hogy sosem volt még ilyen alacsony az irányadó ráta. Matolcsyék kisebb inflációt várnak, viszont nagyobb növekedést. A fogyasztói árak szerintük csak 2015-ben nőnek majd meg jobban.Londoni elemzők szerint jöhet még további kamatvágás, de csak kisebb lépésekben. Miközben a kamat lefele tart, a trollok egyre magasabbra jutnak a jegybankban.

EZ A TELEKOM HETE VOLT

   50. heti záró 51. heti záró
BUX 18 424 18 459
OTP 4195 4100
Mol 14160 14 500
Richter 4455 4325
Magyar Telekom 291 316

Eva, Kata, NGM

Nem csak a bankok karmaiban a rezsidémonokkal küzdő magyarok kapnak segítséget, hanem az adózók is. Már 2015-re 9 százalékos lehet az szja, a költségvetési bevételkiesést majd a többletnövekedés behozza - egyébként ezt várta a kormány 2010-13 között is, de egyik évben sem lett igaza. Már a kormánynak sem kell a 98 %-os adó, így a különadó kulcsa 75 százalékra csökkenhet januártól.

Strasbourg szerint a különadó sérti a tulajdonjogot.

Amúgy ha a kormány az adókat akarja piszkálni, akkor lehetősége bőven van: nálunk a cégek kereskedelmi profitjuk felét fizetik a közösbe, összesen 55 adó van Magyarországon. Az egyik kedvenc egyébként az eva, amit a kormány már nagyon lenyomna, ezért van a KATA, ami jobb is, szebb is, mégsem kell senkinek.

Most akkor ki üldöz kit?

Házkutatás volt az ex-NAV-os Horváth Andrásnál. Az áfacsalás részleteiről szóló iratokat vitték el és a merevlemezét. Jogosulatlan adatkezelés a vád. Ezzel együtt már több nyomozás van Horváth, mint az áfacsalók ellen: a helyzet az, hogy egyik adóhivatali feljelentést sem dobták vissza az áfabotrány kirobbantója ellen, azt viszont még nem tudni, hogy az általa tett feljelentés ügyében milyen lépések voltak. A fideszes Deutsch Tamás szerint Horváth egy futóbolond.

A TASZ szerint Horváth zaklatása jogtalan, a közérdekű bejelentőt éppen hogy védeni kellene, ő csak az adócsalóknak okozhatna kárt.

Hogy mi az igazság az ügyben, nem egyhamar fogjuk megtudni: lesz vizsgálóbizottság az ügyben, de csak akkor vizsgálódhatnak, ha az ügyészség már lezárta az ügyet, aminek a kimenetele teljesen bizonytalan, a dolog akár évekig húzódhat. Azért az ÁSZ mégis ránéz a NAV-ra, pedig korábban azt mondták, hogy nem lesz külön ellenőrzés. Egyébként ide tartozik, hogy nem lesz fordított áfa a cukornál, az Európai Bizottság formai okokból elutasította Magyarország novemberi kérelmét. A kormány azért harcol még egy kicsit, mert az NGM mindenképp így fehérítené az elismerten csalásokkal átszőtt cukoripart.

És ami még történt...

Egy cégnek 266 milliárdja van, de semmit nem tudunk róla. A céget a Somogy megyei Gamás külterületén jegyezték be, és gazdagabb a Molnál. Megpróbáltuk kideríteni, hogy ki és mi lehet a vállalkozás mögött, itt van a cikkünk és a videónk: omladozó budai villa és totális hírzárlat az eredmény.

Az ország leggazdagabb cégének nyoma sincs, az érintettek nem beszélnek.

Ami manapság nem is olyan ritka: egy felmérés szerint komolyan nőtt az elérhetetlen cégek száma, a legkomolyabban és folyamatosan növekvő mértékben Budapest fertőzött a kamucégekkel.

Gamáson nem sejtik a 266 milliárd titkát

A kormány is szereti a kiskapukat, így trükközünk az elveszett uniós pénzért. Lázár János bejelentette, hogy nem bukunk el egy forintnyi uniós pénz sem. Valójában arra készülhetnek, hogy áttolják a választások utánra a problémát. Idén várhatóan 1600 milliárd forintot fizetnek ki, jövőre cél a 2000 milliárd.

Márciusban kiszáll az állam a Takarékbankból, nemzetközi pályázatot írnak ki a részesedésről. Demjánék szívesen visszavennének mindent.  Drágább lesz a posta, többe kerül majd feladni egy levelet, mint idén. A 9-től 5-ig tartó munkaidő halott, legalábbis így csinálják a legjobb magyar cégek. Magyar céget a magyar tőzsdén érdemes futtatni, hahó, magyar Zuckerbergek, hahó magyar Gates-ek!

Teljesen reménytelen a fiatalok helyzete az EU jelentős részében, a friss diplomások sose voltak még ilyen pesszimisták. Van ország, ahol a fiatal álláskeresők 60 százaléka nem kap munkát. Sokkoló a folyamat.

Megtörtént, amitől egész évben féltek , mostantól kevesebb pénzt tol a piacokra az amerikai jegybank.

Mindenki bukott a trafikokkal -  

15 milliárddal kevesebb a bevétel, de legalább feleannyi cigit veszünk, mármint legálisan. Az egész EU-t leminősítették, az S&P sok mindennel elégedetlen a kontinensen, oda az AAA fokozat. Mégis jön a legális állami pénzmosás, ugyanis a kormány megmenti az adóeltitkolókat, ha vesznek államkötvényt. Elég ötmillió forint.

Bezárta boltjait a Gulliver , a játékáruház webshopja péntek este leállt, a boltok szombaton bezártak. A cégvezetés hétfőn tájékoztat.