100-ból 12 cigi hamis, vagy csempészett

2013.12.23. 12:58

Egy nemrég elkészült felmérés szerint Magyarországon 100-ból majdnem 12 cigaretta csempészett, vagy hamisított. Amíg Budapesten a kétes eredetű cigik aránya 11,6 százalékos, addig Kelet-Magyarországon minden ötödik szál cigaretta problémás, viszont Nyugat-Magyarországon ugyanez az arány csak 4,4 százalék, írja a Napi Gazdaság.

A GfK Hungária Piackutató az eldobott cigarettásdobozokra alapozva méri fel félévente az illegális dohánykereskedelem méretét. Idén már készült egy felmérés a trafikrendszer elindulása előtt, utána pedig egy újabb. Az első félévben 7,7 százalék volt a kétes eredetű termékek aránya a magyar piacon, és jóval kevesebb volt a hamis termék is, ez azóta 11,8 százalékra nőtt. A Napi Gazdaság információi szerint a Marlboro-hamisítás megy leginkább a magyar piacon.

A NAV adatai szerint 10 milliárd szál körüli lesz az idei forgalom, ami azt jelenti, hogy 1,1 milliárd körül mozog a csempész és a hamis termékek aránya. Ez nagyjából 30 milliárd forint kiesést jelenet az államnak: a jövedéki adó 20 milliárd forintot tenne ki, amire még rájönne legalább 10 milliárd áfabevétel.