Újabb változás az online kasszáknál

2013.12.30. 15:10

Jövőre is életben hagyják az online pénztárgépekhez igényelhető támogatást, az adatkapcsolatnál pedig hatósági árat vezetnek be.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn közölte, "az online pénztárgépekre való átállás gördülékeny megvalósulását segítő Munkabizottság" áttekintette az aktuális piaci helyzetet és megállapította, hogy sok boltos eleshet az állami támogatástól, ha azt csak a december 31-ig üzembe helyezett gépek után lehet igénybe venni. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nem lenne helyes, ha a gyártás csúszása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének a pénztárgépvásárláshoz nyújtott 50 ezer forintos állami támogatástól.

Az új rendszernek a beüzemeléstől kezdve lesz egy havonta jelentkező fix költsége is, mivel a folyamatos adatkapcsolatot külső piaci szereplők szolgáltatják. Korábban többen háborogtak amiatt, hogy nem sikerült a legolcsóbb megoldást választani.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban a szocialisták egy kérdésére adott válaszában beismerte, a havi díj lehetne 600 forinttal, vagyis több mint negyedével olcsóbb is, ha a mobilszolgáltatók lehetővé tennék a belföldi roamingot. A szolgáltatók azonban nem ezt a megoldást választották, írta a gazdasági tárca vezetője.

Most annak érdekében, hogy az online rendszer működtetése a kereskedőket ne terhelje túlzott mértékben, a miniszter rögzített hatósági ár bevezetéséről döntött, amely a „kiskasszás” vállalkozások esetében gépenként nettó 1500 forintra csökkenti a havonta jelentkező díjat, a PC alapú kasszát üzemeltetők körében pedig nettó 2500 forintban állapítja meg a havi üzemeltetési költséget.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a jövőben kiemelten vizsgálja, hogy szolgáltató ne tudjon kibújni a hatósági ár megállapítása alól, illetve ne tudja az egyéb költségeit ráterhelni az üzemeltetőre.